Deze supermarkten genereren de meeste online buzz in 2019

Eindejaarslijstjes, met in deze serie de onderzoeksresultaten van de online successen in vier verschillende branches.

De Jumbo Foodmarkt in Veghel
Jumbo

Door Nadine Felderhoff

Traditiegetrouw kijken Adformatie en OBI4wan terug naar de online successen binnen verschillende branches. In deze editie duiken we in de data om erachter te komen hoe supermarkten er het afgelopen jaar in slaagden om online buzz te genereren. In 2018 scoorde AH op dit gebied het beste. Waar spraken we in 2019 over en welke ontwikkelingen zien we terug? 

Advertentie
advertisement

De top-10 meest besproken supermarkten in 2019

Hallo Jumbo! Welkom op plek 1. De supermarkt is veelbesproken dit jaar en verstoot Albert Heijn van de troon. Albert Heijn zakt naar de derde positie en Lidl stijgt van plek 4 naar plek 2. Nieuwkomer in de lijst is supermarktketen Hoogvliet, die met zo’n 70 winkels voornamelijk gevestigd is in Noord- en Zuid-Holland.

Uit de onderstaande grafiek blijkt dan ook dat Jumbo met 41% online ‘buzz’ ruim bovenaan staat.

Top-10 supers

Sponsoring Team Jumbo-Visma zorgt voor groot bereik

Waar komt de aandacht voor Jumbo dit jaar vandaan? Het zal niemand verbazen dat er een sterk verband is tussen Jumbo en de sportprestaties van met name de wielrenners van Team Jumbo-Visma. De memorabele Tour de France van dit jaar, waarin een glansrol was weggelegd voor Steven Kruijswijk, zorgde voor een enorme stroom aan berichten. Een duidelijke piek is te zien in juli, tijdens de Tour:

Jumbo en de Tour

De felicitaties aan de wielrenners en ploeg zijn op elk social media kanaal van Jumbo terug te vinden. En ook de bijbehorende winactie, waarbij klanten en fans een ‘drijftenue’ kunnen kopen in de winkel, valt in de smaak:

Albert Heijn introduceert nieuwe supermarktmanager ‘Ilse’

Op 26 september kondigt Albert Heijn een nieuwe campagne aan; waarin het dagelijks leven centraal staat. De hoofdrol is weggelegd voor supermarktmanager Ilse, die we volgen in haar drukke leven in zowel de winkel als thuis met haar gezin. Online moeten we nog even wennen aan de opvolgster van Harry Piekema. Het meeste struikelen we over bepaalde stereotypen in de campagne (die juist met een vette knipoog bedoeld zijn, aldus Albert Heijn):

Toch zijn de meeste reacties op Twitter overwegend positief. Fans worden vooral enthousiast van de nieuwe jingle en pay-off van de commercial: “Dat is het lekkere van Albert Heijn”.

Duurzaamheid en eerlijke voeding blijven belangrijk thema

Het blijft een hot topic, duurzaamheid. Supermarkten liggen nog altijd  onder de loep als het gaat om het duurzaam en verantwoord aanbieden van voedsel. Net als vorig jaar, zien we deze topics duidelijk naar voren komen uit de data:

duurzaamheid supers

Naast het feit dat in de media veel over duurzaamheid en supermarkten wordt geschreven, valt het op dat consumenten zelf ook steeds kritischer en bewuster hun boodschappen doen. Een voorbeeld is deze tweet van een bezoeker van de Jumbo:

Supermarkten gaan voedselverspilling tegen met Too Good To Go

Nederlandse supermarkten verspillen jaarlijks zo’n 180.000 ton voedsel per jaar. Om voedselverspilling tegen te gaan, heeft een groep jonge ondernemers de app Too Good To Go gelanceerd. Voor een klein bedrag kun je via de app een tas vol eten ophalen bij een supermarkt in de buurt. Het concept is succesvol en To Good To Go werd zelfs onlangs verkozen tot meest inspirerende merk van 2019!

Afgelopen jaar sloten steeds meer supermarkten zich aan bij de app. In onderstaande grafiek zijn duidelijke pieken in berichtgeving te zien, bijvoorbeeld toen DekaMarkt per direct met alle vestigingen de samenwerking met Too Good To Go aanging. Lidl heeft als doel om in 2030 50% minder voedsel te verspillen. De Duitse supermarktketen voegde zich in augustus bij de app.

too good to go

Over dit onderzoek

De top 10 is gebaseerd op het online volume (blogs, fora, Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest), het volume op marketing/klantcontactwebsites in Nederland en het positieve sentiment van de berichtgeving. Dit is gemeten over de periode 1 november 2018 tot 1 november 2019. 

Bij het tot stand komen van deze top 10 zijn de volgende supermarkten meegenomen: AH, Aldi, COOP, Deen, DekaMarkt, Delhaize, Dirk, EcoPlaza, EMTE, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Makro, Marqt, Picnic, PLUS, Sligro, Spar, Vomar. 

Nadine Felderhoff werkt bij OBI4wan.

 

 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie