Premium

Druk op eigenaar: laat lezer NRC kopen

Er wordt een actie voorbereid om NRC-eigenaar Egeria onder druk te zetten om het overnamebod van stichting Lux et Libertas op NRC Media te honoreren. Hierbij zou de lezer de eigenaar van NRC worden.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Er is een manifest opgesteld dat in handen is van Adformatie. De ondertekenaars van het manifest vinden dat NRC niet in handen moet komen van een  ‘winstgeoriënteerde koper’. 

Verschillende partijen hebben biedingen gedaan op NRC Media, dat sinds eind maart officieel te koop staat. Tot nu toe zou Egeria die biedingen – onder meer van Telegraaf Media Groep (TMG) niet gehonoreerd hebben. 
Ook de stichting Lux et Libertas – de stichting die speciaal voor NRC is opgericht en tot doel heeft het beschermen en behartigen van de journalistieke waarden van de krant – heeft een overnamebod gedaan, op instigatie van de redactie van NRC Handelsblad. Lux et Libertas is van mening dat een overname die gefinancierd is door de lezers van de krant een nieuw hoofdstuk in de journalistieke geschiedenis zou toevoegen. Maar Egeria lijkt tot nu toe voor de hoogste bieder te gaan.

Financieringslasten
De ondertekenaars van het manifest – het is onbekend wie het zijn - zijn naar eigen zeggen ‘op geen enkele manier’ betrokken bij deze bieding,  maar hechten er aan hun steun voor het initiatief uit te spreken ‘omwille van een aantal overwegingen’. 
‘Zo heeft de lezer als investeerder een lagere rendementsverwachting dan professionele investeerders. Dat betekent dat de financieringslasten afnemen en een groter gedeelte van de door de lezers en adverteerders opgebrachte omzet terugvloeit naar journalistieke capaciteit van het bedrijf. De lezer als aandeelhouders zal ook sturen op een langere termijn en een inhoudelijker oriëntatie hebben dan een rendementsgeoriënteerde investeerder. De betrokken lezer zal trouwer zijn en voor stabiliteit zorgen.’

Schadelijke marktconcentraties
Verder meldt men in het schrijven: ‘Wij roepen u op te overwegen dat het verkopen van de kranten aan andere partijen in vrijwel alle gevallen leidt tot schadelijke marktconcentraties of hoge rendementseisen die ten laste van het journalistieke vermogen van de kranten gaan.’

En ook: &;Wij hebben beperkt maar voldoende kennisgenomen van het plan dat voorligt en hebben kunnen constateren dat het uiterst solide is en gedragen wordt door een aantal zeer vooraanstaande personen.&;

Wat de actie van deze ‘groep’ verder behelst en wanneer men er officieel naar buiten wil komen, is niet bekend. 

Egeria zette eind maart NRC Media officieel . TMG zou een bod van 90 miljoen euro hebben gedaan.

Alles over NRC Media en Egeria in ons .

Advertentie
advertisement
premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie