Wordt het Sint of kerst dit jaar?

Hebt u al pepernoten gegeten? Viert u kerst of Sinterklaas? TNS-NIPO vroeg half september aan Nederlandse huishoudens in het online panel van Lightspeed Research of ze van plan zijn om Sinterklaas of Kerst te vieren, wanneer het feest wat hen betreft mag beginnen en wat ze van plan zijn te besteden.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

In augustus van dit jaar lagen de taaitaaipoppen, pepernoten, marsepein en chocoladeletters al in de winkels. Dat is wel erg vroeg. Eigenlijk vinden we dat Sinterklaassnoepgoed pas vanaf november in de winkels mag liggen (64 procent). Vooruit dan maar, in oktober mag het ook, vindt 23 procent. In ieder geval is augustus of september nog veel te vroeg voor de lekkernij, want slechts 3 procent vindt deze maanden geschikt voor Sinterklaassnoepgoed. Maar wat blijkt? Eind september had al 24 procent al pepernoten gegeten! Als het eenmaal in de winkels ligt, kunnen we de verleiding blijkbaar niet weerstaan.

Dat is nu precies waar de Sint het van moet hebben. De kerstman mag namelijk al ten tonele verschijnen als Sinterklaas nog maar net in het land is. November is volgens 48 procent de beste maand om kerstspullen in de winkels te leggen. 41 procent heeft de kerstsfeer liever pas in december. Sinterklaas moet dus al zijn marketingactiviteiten zien te concentreren op november, terwijl de kerstman daar twee maanden de tijd voor heeft.

De kerstman heeft niet alleen ruimer de tijd, hij heeft ook een groter publiek. Dit jaar is 70 procent van plan om kerst te vieren en 47 procent Sinterklaas. Bovendien besteden we meer aan kerst dan aan Sinterklaas. Sint kan rekenen op een budget van gemiddeld 93 euro, de kerstman op 115 euro. Sinterklaas heeft nog maar één troef achter de hand: In gezinnen met jonge kinderen wordt vaker Sinterklaas gevierd dan in overige huishoudens.

Wie van de twee heeft er nu de toekomst? Ook al heeft de kerstman alles mee, het lijkt er op dat Sinterklaas zijn kleuterpubliek voorlopig nog niet zal ontgroeien.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie