Computer virus catalog, een vrij project vol fascinatie en visie

Copywriter Bas van de Poel creeërt in samenwerking met meer dan 20 artiesten een online catalogus vol visualisaties van de meest nare virussen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Door: Ivar de Jong

Computervirussen zullen, ondanks hun destructieve en duistere aard, veel van ons fascineren. Deze fascinatie is het uitgangspunt geweest voor het meest recente project van copywriter . Hij vroeg al meer dan 20 kunstenaars, grafisch ontwerpers of illustratoren om een interpretatie te maken bij de meest bijzondere virussen uit de geschiedenis. Met ontwerpen van toonaangevende creatieven wordt de vergeten impact van de onruststokers weer helemaal naar het nu getrokken.

Ze stelen privébestanden, beschadigen harddisks en verwoesten levens. Tegen de beste virussen is geen firewall of scanners opgewassen en dat maakt de computerinfecties intrigerend. En misschien nog wel spannender zijn de achtergrondverhalen. Zo is bijvoorbeeld het destructieve virus Melissa vernoemd naar de favoriete stripper van de programmeur. Zulke voorbeelden wekte bij Bas de interesse: ‘Dit maakt zo&;n virus, wat in feite niet meer is dan een stukje abstracte code, opeens heel menselijk.‘

De diversiteit in stijlen en illustraties maakt het project luchtig en geeft op een interessante manier inzicht in de schaduwzijde van de computergeschiedenis. Bovendien krijgen de virussen daardoor een gezicht. Samen met een stukje achtergrondinformatie komen de virussen weer tot leven. De computer virus catalog is een doorlopend project en zal binnenkort uitgebreid worden met nieuwe krakers.

Mooi om te zien dat jong talent Bas van de Poel op deze manier zijn eigen fascinaties visualiseert en daarbij zijn (internationale) netwerk een podium geeft. Bas werkt in een team met Daan van Dam en zitten momenteel bij Anomaly. Beide heren ontwikkelen zichzelf buiten het bureau met eigen projecten. Zo werkte Daan eerder deze maand mee aan de van Dio. Dat maakt deze twee een sterk team met een duidelijke eigen visie. Op de vraag waarom het belangrijk is om eigen projecten te doen zegt bas: ‘Als je zo nauw met elkaar samenwerkt is het verfrissend om zo nu en dan los van elkaar een project te doen. Die ervaring neem je vervolgens weer mee als je samen aan iets werkt.’ Dat lijkt me klare taal en misschien wel een eye-opener voor veel beginnende teams.

Uiteraard zijn alle afbeeldingen en informatie over de virussen catalogus terug te vinden op de website .  

 

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie