Creatieven, film- en televisiemakers omarmen steeds vaker AR

Alles Augmented #13 ūüĒ•Tweewekelijks het laatste nieuws over augmented reality.

1. AR Creators veroveren Facebook en Insta met supercreatieve Camera Effects

Sinds Facebook de Spark AR Studio heeft gelanceerd, is de AR creator community enorm gegroeid. De Camera Effects (AR lenses) voor Facebook en Insta zien er echt te gek uit. Voorheen waren het vaak gebbetjes, nu zijn het heuse kunstwerken. Artistieke creators kunnen er snel roem mee vergaren omdat vooral op Insta de effects enorm snel viral gaan. Als iemand een effect deelt via stories kan iemand anders deze met 1 klik uitproberen. Creator Johanna Jaskowska behaalde met haar effects zelfs de Vogue en I-D van Vice. Als je de Spark community op Facebook en dit Insta-account volgt, ontdek je zelf alle AR-kunstwerken en kan je ze uitproberen.

Advertentie
advertisement
spark ar

2. Het Sundance festival is het walhalla voor immersive storytelling

Het jaarlijkse filmfestival Sundance verkent¬†met ‚ÄėNew Frontiers‚Äô¬†nieuwe vormen van storytelling via technologie. Zo deelde Disney haar eerste VR-film Cycles op Sundance.¬†Ze maken heel slim gebruik van licht¬†om de aandacht van de kijker bij¬†het verhaal te houden. Maar dit jaar is er vooral ook veel AR, waarbij¬†met name de installaties van studio RYOT opvallen.¬†Zoals¬†‚ÄėA Jesters Tale‚Äô, een verhaal in AR waarin YouTube ster Poppy een rol heeft.¬†Via de Magic Leap sta je in een kinderkamer en doe je een test met hologrammen waarmee wordt bepaald of je een robot bent.¬†‚ÄėThe Dial‚Äô is een installatie met een fysiek modelhuis¬†waar via protection mapping een deel van het verhaal op wordt geprojecteerd. De andere verhaallijnen kunnen drie¬†deelnemers via hun mobiel in AR bekijken. Op deze manier ontvouwt het verhaal van een auto ongeluk zich. Ziet er fantastisch uit.

the dial

3. Live broadcasts met AR zorgen voor visueel spektakel

Als de camera van onze mobiele telefoon virtuele content over de fysieke werkelijkheid kan plaatsen, dan kunnen televisiecamera’s dit natuurlijk ook. Dat gebeurt ook steeds vaker, zoals afgelopen zondag bij de Super Bowl. Naast het tonen van player stats zag de opening er ook fantastisch uit. Maar ook bij het Amerikaanse Weather Channel staan de weermannen vaak midden in een AR spektakel, zoals onderstaande video over de recente ijsstorm in Amerika.

The Science Behind Ice Storms

4. Talen leren doe je met de Rosetta Stone app via augmented reality

Augmented reality wordt steeds realistischer omdat de software steeds slimmer wordt. De camera wordt een stel ogen die de wereld rondom begrijpt. Een mooi voorbeeld is de app Rosa Stone die gebruik maakt van AI om de wereld die zich voor de camera bevindt direct te vertalen. Zo leer je een taal met behulp van de objecten om je heen. Lees het artikel op Venture Beat.

Rosa Stone app

5. Adobe koopt Allegorithmic en vergroot zijn tooling voor het cre√ęren 3D content

Adobe heeft met het kopen van Allegorithmic, het bedrijf achter Substance, zijn aandeel in markt van 3D tooling vergroot. Met Substance kunnen creators textures aan hun 3D-modellen toevoegen. Interessant om te zien dat de Adobe Suite, het meest gebruikte pakket voor creators, na de onthulling van Project Aero nog meer inzet op 3D contentcreatie.

adobe

Lees meer en schrijf je in

Lees ook eerdere 'Alles Augmented' posts of schrijf je in voor mijn tweewekelijkse AR nieuwsbrief.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie