Deze bot gaat culturele homogeniteit tegen: hoe dan?

Tijdens SXSW is door J. Walter Thompson en fotograaf Jimmy Nelson de ‘Preservation Robot’ onthuld.

Jimmy Nelson fotografeert al jaren inheemse volkeren en wil de wereld confronteren met zijn werk. Daarom gaf hij bureau J. Walter Thompson de opdracht om een concept te bedenken. En voilà: daar rolde een idee voor een bot uit, genaamd ‘Preservation Robot’, dat tijdens SXSW is gelanceerd.

Het systeem plaatst continue foto’s van inheemse volkeren op het internet. Op deze manier wil Nelson de wereld confronteren met andere culturen. Hij zag met eigen ogen dat de culturele diversiteit online afneemt en de bot moet dit proces bestrijden. Nelson:Inheemse volkeren zijn zichtbaar ondervertegenwoordigd en worden vaak ook nog eens verkeerd weergegeven. Daarom zet ik de Preservation Robot in voor het bestrijden van homogenisering.’

De website en bot is gebouwd door SuperHero Cheesecake en de code voor het verspreiden van de foto’s is geschreven door Milvum. Nu verspreidt de bot alleen foto’s van Nelson, in de toekomst zullen dit ook beelden van andere fotografen zijn – aangeleverd via de Jimmy Nelson Foundation.

Werking

Hoe werkt het? De bot maakt accounts aan op online kanalen (sociale media, Reddit en platforms als IMGUR en TinyIMG), en plaatst automatisch foto’s. De codering (bijvoorbeeld tags) moet ervoor zorgen dat deze beelden een steeds prominentere plek krijgen online en naar boven komen bij uiteenlopende zoekresultaten. Als de upload is voltooid, verschijnt de data op deze website, inclusief info over de foto-URL en de locatie van de server waar de foto geüpload is. Op de interactieve wereldbol is te zien op welke plekken de content is verspreid. In de toekomst worden meer platformen, zoals Instagram en Facebook, toegevoegd.

Foto van Jimmy Nelson
Foto van Jimmy Nelson
Foto van Jimmy Nelson

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie