Donald Trumps Truth Social-platform staat er slecht voor

Het socialmediaplatform kampt met schulden, weet weinig gebruikers aan zich te binden en ligt ook juridisch onder een vergrootglas.

Screenshots van de iPhone-app
Afbeelding: Truth Social

Omdat Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten niet meer welkom is op onder meer Twitter en Facebook - verbannen vanwege het schenden van de gebruikersvoorwaarden - richtte hij zijn eigen socialmediaplatform op. Truth Social laat de gebruikers de ' ongecensureerde waarheid' (truth) delen, maar truth can be ugly. Amper een paar maanden na de start staat Truth Social er op allerlei vlakken slecht voor, blijkt uit onderzoek van media als Axios

Advertentie
advertisement

Schuld en weinig gebruikers

Voor Trump is Truth Social zijn belangrijkste zakelijke project sinds hij president-af is, maar de vraag is of het socialmediaplatform levensvatbaar is. De iPhone-app is sinds de start in mei zo'n drie miljoen keer geïnstalleerd, een Android-versie is er nog steeds niet. Met de gebruikers loopt het dus nog geen storm. Over het aantal actieve gebruikers doet het platform geen uitspraken. Hoewel Trump naar verhouding erg veel volgers heeft (vier miljoen), bereikt zijn megafoon minder trouwe volgers dan op Twitter (88 miljoen, voordat zijn account verwijderd werd). Wat niet meehelpt is dat Trump relatief weinig post op Truth Social. Meer (actieve) gebruikers zijn op de lange termijn nodig om advertentie-inkomsten op te leveren.

Een acuter probleem is dat Truth Social een schuld heeft van 1,6 miljoen dollar bij het bedrijf dat de website en app online houdt. Als Trumps platform weigert te betalen, kan een rechtszaak volgen of kan de hostingprovider Truth Social offline halen. Dan moet het platform een andere hostingprovider zoeken (en vermoedelijk vooruit betalen). De schuld roept de vraag op of Truth Social wel genoeg startkapitaal heeft. Het bedrijf geeft er geen duidelijkheid over.

Juridische problemen

Ook op juridisch gebied moet Truth Social tegenslagen incasseren. De patentaanvraag voor Truth Social is afgewezen in de Verenigde Staten, een bedrijf verwant aan Truth Social wordt onderzocht voor mogelijke fraude en een investeerder startte vorig jaar een andere frauderechtszaak tegen een ander bedrijf dat gelieerd is aan Truth Social.

Het moederbedrijf van Truth Social wil tegenover media als Axios niet reageren op de uiteenlopende problemen. Net zoals Trump in februari geen commentaar gaf toen een anonieme gebruiker zijn accountnaam registreerde en een varken als profielfoto instelde. 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie