Duitsers starten met corona-app: 'kleine stap voor ons, grote stap in strijd tegen pandemie'

Berlijn denkt met de Corona-Warn-App de beste app in huis te hebben. 

Bij onze oosterburen is vandaag de corona-app online gegaan. De app moet tachtig miljoen Duitsers beschermen tegen het coronavirus. Gebruikers krijgen per sms een bericht als ze bij een coronapatiënt in de buurt zijn geweest.  De Duitse regering verwacht dat de app door de bevolking breed zal worden gebruikt. 'Het downloaden en gebruiken is een kleine stap voor ieder van ons, maar een grote stap in de strijd tegen de pandemie', sprak de chef van de kanselarij, Helge Braun, bij de presentatie in Berlijn.

De app is sinds dinsdagochtend vroeg te downloaden op smartphones, maar functioneert alleen op telefoons die moderner zijn dan een iPhone 6s, of die Android 6. De app waarschuwt deelnemers als ze langere tijd binnen twee meter in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij kunnen zich dan laten testen. Het systeem werkt alleen als mensen zich vrijwillig aanmelden.

De app, die rond de 20 miljoen euro heeft gekost, werd ontwikkeld door Deutsche Telekom en softwarereus SAP. Het doel is om mogelijke contacten van patiënten in kaart te brengen en afstanden te meten tussen de gebruikers onderling. Zo waarschuwt het apparaat als twee gebruikers zich volgens de metingen van de app te lang te dicht bij elkaar bevinden. Grondslag van het systeem is vrijwilligheid en anonimiteit.

Duitsland is niet het eerste land in de wereld met een corona-app. In tegenstelling tot andere landen als China en Israël, waar gebruik wordt gemaakt van zogenaamde tracing-apps, hebben de Duitsers een tracking-app gemaakt. De overheid en bedrijven kunnen daardoor geen details zien van een contact. Berlijn denkt met de Corona-Warn-App de beste in huis te hebben. 

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn wees noemde de app "geen gratis ticket maar een belangrijk nieuw gereedschap in de pandemie" en benadrukte de noodzaak van het gebruik van mondkapjes en het nemen van de inmiddels bekende hygiëne-maatregelen.

De partij de Groenen wil dat er een speciale wet komt voor het gebruik van de app. De partij is bang dat werkgevers personeel zal dwingen om de app te gebruiken of dat er sociale druk ontstaat om er aan mee te doen. 

Advertentie
advertisement
Het downloaden en gebruiken is een kleine stap voor ieder van ons, maar een grote stap in de strijd tegen de pandemie

Noren gestopt met app

De Noorse overheid is ondertussen gestopt met de inzet van een corona-app na kritiek van de Noorse privacywaakhond. Alle data die tot nu toe met de app zijn verzameld wordt gewist. De Noorse evenknie van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat het nut van het verzamelen van privacygevoelige gegevens voor het volgsysteem niet meer opweegt tegen de bezwaren daartegen, nu er nog nauwelijks nieuwe besmettingsgevallen met het coronavirus bijkomen. 'Wij zijn het niet eens met de evaluatie van de privacywaakhond, maar we zullen alle data wissen en de app in de ijskast zetten als gevolg van de evaluatie', aldus het Instituut voor Volksgezondheid. 'We zijn als gevolg hiervan minder voorbereid op een verspreiding van het virus, nu we tijd voor ontwikkeling van, en proeven met de app kwijtraken.'

Volgens de gegevens van Johns Hopkins University is het nieuwe coronavirus tot nu toe bij 8.631 Noren vastgesteld. Van hen zijn er 242 overleden.

Nederland verdeeld

Onlangs bleek uit onderzoek dat Nederlanders verdeeld zijn over een corona-app. Sommigen zouden de app het liefst direct installeren, terwijl anderen het juist kwalijk vinden dat zo'n app er komt. Ook is er een ’zwevende’ groep die meer informatie wil over de voorwaarden en eigenschappen van de app. Die groep twijfelaars is mogelijk doorslaggevend voor het streven van het kabinet om de gewenste dekkingsgraad van 60 procent te halen, stellen onderzoekers van de TU Delft, Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

'De onderzoekers doen al jarenlang onderzoek naar voorkeuren van Nederlanders over overheidsbeleid in verschillende domeinen, maar zulke grote tegenstellingen hebben zij niet eerder gezien', stellen de universiteiten.

Vermoedelijk in de tweede helft van juni wordt de Nederlandse corona-app door grote groepen mensen getest. Het is dus nog niet bekend wanneer de app helemaal klaar is. Als de gebruikte technologie toch niet toereikend is, moeten er mogelijk andere opties bekeken worden. 

De app wordt ontwikkeld door een aantal overheidsorganisaties en externe deskundigen, zoals technisch architect Ivo Jansch, Hugo Visser (Ontwikkelaar Android) en Edo Plantinga (Open source community management). Een eerdere poging om een app te ontwikkelen strandde, toen na de omstreden bliksemtender van de overheid bleek dat er geen geschikte kandidaten waren. 

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Advertentie