Google gaat na juridische druk verzamelde data in Incognitomodus wissen

Gebruikers dachten in de Incognitomodus ongemerkt over het internet te surfen, terwijl Google miljarden datapunten opsloeg.

Het Incognito-venster van Google Chrome
Afbeelding: Shutterstock

Google gaat akkoord met het verwijderen of onherleidbaar maken van miljarden datapunten die het bedrijf verzameld heeft van Google Chrome-gebruikers die de incognitomodus gebruikten. Dat is de voorlopige uitkomst van een class action settlement die een paar dagen geleden is ingediend bij een Amerikaanse rechter. De zaak is in 2020 aangespannen door Chrome-gebruikers die klagen dat Google hun internetgedrag volgt in de privacybewuste modus. De uitkomst van de zaak kan gelden voor 136 miljoen Chrome-gebruikers.

Geen schadevergoeding

Als de rechter instemt met het schikkingsvoorstel, verwijdert Google alle datapunten die tot december 2023 verzameld zijn via de Incognitomodus. De waarde van het schikkingsvoorstel wordt geraamd op vijf miljard dollar, gelet op de data die verzameld is en de data die Google door de schikking niet in het vervolg kan verzamelen. Google hoeft de 136 miljoen gebruikers echter geen schadevergoeding te betalen. Gebruikers kunnen wel een individuele schadevergoeding eisen. Tot dusver hebben enkele tientallen mensen zich hiervoor gemeld, schrijft The Verge.

Google zegt tegen de techsite blij te zijn om de zaak te schikken en benadrukt nooit data te associëren met gebruikers als zij de Incognitomodus gebruiken. 'We verwijderen graag oude technische gegevens die nooit aan een individu zijn gekoppeld en nooit zijn gebruikt voor enige vorm van personalisatie', zegt een woordvoerder.

Critici verwijzen echter terug naar Google's besluit in januari om gebruikers van de Chrome-incognitomodus duidelijker te waarschuwen voor welke gegevens er wel en niet verzameld worden. Die waarschuwing liep vooruit op het schikken van de zaak.

Third-party cookies blokkeren in incognitomodus

Onderdeel van de schikking is ook de afspraak dat Google vijf jaar lang toestaat dat gebruikers third-party cookies standaard kunnen blokkeren in de incognitomodus. Deze maatregel moet het Google onmogelijk maken om gebruikers op het web te volgen als zij de privacybewuste modus gebruiken.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie