Dept gaat door met digitale innovatie Hogeschool Rotterdam

Diverse systemen waren onderling niet geïntegreerd en bovendien onvoldoende gericht op gebruiksvriendelijkheid voor de studenten

Het leven van studenten gaat niet altijd over rozen; het regelen van zaken omtrent de studie zou vooral geen extra gedoe moeten opleveren. Hogeschool Rotterdam en Dept werken al geruime tijd succesvol samen om dit te faciliteren. De website en eerste versie van de app van Hogeschool Rotterdam zijn voortgekomen uit deze samenwerking en de komende tijd zal de samenwerking nog meer moois gaan opleveren. Dept won namelijk een vijfjarige openbare Europese aanbesteding, waarmee studenten nóg betere online dienstverlening van de hogeschool kunnen verwachten.

Identiteit en app

Hogeschool Rotterdam telt zo’n 40.000 studenten, die voorheen beroep moesten doen op allerlei verschillende informatiesystemen voor het regelen van studiegerelateerde zaken. Deze diverse systemen waren voorheen niet onderling geïntegreerd en bovendien onvoldoende  gericht op gebruiksvriendelijkheid voor de studenten. Tijd voor verandering!

Wij zijn onze samenwerking begonnen door de bestaande identiteit van de hogeschool te versimpelen en in al hun kanalen en communicatie-uitingen sterker naar voren te brengen – op deze manier sluit dit beter op de belevingswereld van de student. Een app om alles samen te brengen was de volgende stap in het proces, waardoor de voorheen gebruikte informatiesystemen meer naar de achtergrond verdwenen en het gebruiksgemak voor studenten werd vergroot.

React Native als basis

Aangezien er sprake was van een strakke deadline, kozen Dept en Hogeschool Rotterdam er samen voor om de app te bouwen met React Native: Hogeschool Rotterdam wilde de app gelanceerd hebben voor de start van het schooljaar 2019 - 2020. Door React Native te gebruiken kon Dept één app bouwen voor twee mobiele platforms: mobiele telefoon en tablet. 

Het hybride-karakter van React zorgt ervoor dat de app snel en gemakkelijk door de frontend-developers van Dept kon worden ontwikkeld. Er zijn namelijk geen additionele iOS- en Android-developers nodig in het proces. Ook werd er dankzij React Native met één codebase gewerkt die automatisch wordt gerenderd naar beide platformen. Dit scheelt zowel in tijd als kosten. Gedurende het proces werd eveneens gewerkt aan de oplevering van een webversie.

Een match made in Rotterdam

De samenwerking tussen Dept en Hogeschool Rotterdam is zeer succesvol, gelijkwaardig en plezierig gebleken. Beide partijen zijn trots, ambitieus en erg enthousiast over het werkproces. Ook zorgt het jonge karakter van Dept ervoor dat alle ontwikkelingen goed aansluiten op de doelgroep. Verschillende studentenpanels spelen hierbij eveneens een mooie rol door het leveren van nuttige input, mede door hun deelname aan verschillende user tests.

Als kroon op het digitale werk, won Dept recentelijk de pitch voor de openbare Europese aanbesteding. Dit betekent dat Hogeschool Rotterdam voor hen heeft gekozen als digitale partner voor de komende vier jaar. Hierdoor kunnen grote stappen worden gezet om de digitalisering verder te ontwikkelen: van het uitbreiden van de app tot het verbeteren van de website. Met als overkoepelend hoofddoel om een integrale dienstverlening voor studenten aan te bieden, waar ze écht iets aan hebben. 

Voor de studenten en medewerkers heeft de aanbesteding nog meer innovatieve veranderingen tot gevolg, waardoor zij gemakkelijker door hun studie of dagelijkse werkzaamheden kunnen gaan. Met de app hebben de studenten in ieder geval nu al hun studiezaken letterlijk en figuurlijk in the pocket. Nu alleen dat diploma nog.
 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.