Kansspelautoriteit tikt affiliatewebsites voor gokken op de vingers

Niet alle affiliatewebsites voor online gokken houden zich aan de reclameregels, dus stuurt de Kansspelautoriteit een brief.

Shutterstock

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft meer dan vijftig affiliatewebsites voor online gokken een brief gestuurd over de regels voor gokreclame. Niet alle websites houden zich aan alle reclameregels, merkte de Ksa. Affiliatewebsites die de regels blijven negeren, lopen risico op handhaving middels bijvoorbeeld een boete. 

Alleen reclame voor legale aanbieders

Gokwebsites maken voor hun reclameuitingen vaak gebruik van affiliatewebsites, stelt de Ksa. Een affiliatewebsite plaatst linkjes, banners of andere reclamemiddelen naar andere partijen in ruil voor een commissie, bijvoorbeeld per klik. 

De brief van de Ksa attendeert affiliatewebsites erop dat zij alleen reclame mogen maken voor gokbedrijven met een vergunning in Nederland. Reclameuitingen voor illegale aanbieders zijn verboden en kunnen de affiliatewebsites bijvoorbeeld een boete opleveren. 

Affiliatewebsites mogen - voor legale kansspelaanbieders - alleen reclame maken als zij zich aan de reclameregels houden. Bijvoorbeeld door zich niet te richten op minderjarigen en jongvolwassenen tot 24 jaar en door duidelijk te maken namens welk gokbedrijf de advertentie geplaatst is. 

Verbod op gokreclames in de maak

In februari tikte de Ksa drie aanbieders van online gokken op de vingers omdat hun aanstaande advertentieplannen niet aan de wet voldeden. Online gokken mag sinds 1 oktober in Nederland. Onderzoek wijst uit dat veel meer Nederlanders begonnen zijn met online gokken en dat de gokplatforms hun reclamebestedingen flink opgeschroefd hebben. De Tweede Kamer reageerde bezorgd op deze bevindingen en nam moties aan om gokreclames aan banden te leggen. Het kabinet werkt aan zo'n verbod, tot onvrede van tv-zenders en adverteerders. Het voorstel moet in de zomer af zijn. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie