Miskleun Amerikaanse verkiezingen illustratief voor foute gebruik van data

Data professor ziet dringende noodzaak voor meer vakmanschap in data science.

De commotie rond de foutieve peilingen rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn volgens hoogleraar Wil van de Aalst van de TU Eindhoven illustratief voor het foute gebruik van data. Volgens The New York Times heeft het falen van de &;number crunchers&; grote gevolgen voor het vertrouwen in en de reputatie van data science en data-mining wereldwijd.

Van der Aalst zegt echter dat niet het vakgebied data science, maar de gebrekkige kwaliteit en het foutieve gebruik van deze data het probleem veroorzaakten. Gebrek aan deskundigheid bij onderzoeksbureaus en media hebben er volgens de Eindhovense professor voor gezorgd dat de gegevens waarop de peilingen gebaseerd waren, niet op juiste waarde zijn geschat.

Van der Aalst geldt als Europa&;s meest invloedrijke informaticus. Hij constateert dat er teveel focus ligt op de techniek en onvoldoende op de deskundigheid bij mensen. Het vakmanschap dat nodig is voor het toepassen van data science technieken wordt onderschat, zo stelt hij. Er komt meer bij kijken dan een goed algoritme. &;Ook bij een timmerman gaat het om vakmanschap, niet enkel zijn gereedschap.&;

De data professor doet zijn uitspraken naar aanleiding van de opening deze week van een nieuwe universitaire opleiding Data Science in ‘s-Hertogenbosch, de Jheronimus Academy of Data Science (JADS). Dit is een resultaat van een onderzoekscollectief van wetenschappers van elf Nederlandse organisaties en universiteiten. Koningin Máxima verricht donderdagmiddag 1 december de officiële opening.

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie