Nederlander zit (nog) niet op slimme speaker te wachten

Nederlanders bedienen hun 'slimme huis' liever met hun smartphone dan met een slimme speaker, blijkt uit onderzoek van Multiscope.

Het overgrote deel van de Nederlanders zit nog niet te wachten op een slimme speaker. Vier op de tien Nederlanders willen hun smart home-producten het liefst met de smartphone bedienen. De speaker blijft met een voorkeur van zes procent op flinke afstand, blijkt uit de Smart Home Monitor, een onderzoek van Multiscope onder 6.300 Nederlanders.

Nederlandse huishoudens bezitten steeds meer slimme producten. Daardoor wordt de behoefte aan een centraal besturingssysteem ook steeds groter. De smartphone is volgens de meeste consumenten het beste apparaat hiervoor (39 procent). Op geruime afstand volgen de traditionele afstandsbediening (8 procent) en de tablet (7 procent). De slimme speaker is goed voor een vierde plaats.

Advertentie
advertisement

Nog niet overtuigd

Het merendeel van de Nederlandse consumenten is nog niet overtuigd van spraakbesturing van huishoudelijke apparaten. Ongeveer een derde (32 procent) staat negatief tegenover spraakcommando’s en bijna de helft (45 procent) van Nederland is neutraal. De groep die positief is (22 procent) over deze nieuwe ontwikkeling bestaat voornamelijk uit mannen van 18 tot 48 jaar.

Inmiddels zijn meer dan twee op de vijf huishoudens (42 procent) in het bezit van één of meerdere smart home producten. De populairste smart home producten zijn slimme thermostaten (21 procent), speakers (19 procent), verlichting (17 procent), schakelaars (13 procent) en beveiligingscamera’s (10 procent).

Volgens ondernemer en zelfbenoemd 'voice-evangelist' Maarten Lens-Fitzgerald praten we over vijf jaar meer met apparaten dan met onze eigen partners. 'Op een gegeven moment zal iedereen denken, hee, dit is veel makkelijker dan allerlei knoppen indrukken.'

Plaats als eerste een reactie

Advertentie