Nieuwe Facebook-diensten zijn de toekomst van retail en werk

Alles Augmented #47: Tweewekelijks het laatste nieuws over augmented reality, met onder andere nieuws over Facebook, Apple en Microsoft.

1. De toekomst van retail en werk met nieuwe Facebook diensten

Op vele vlakken is Facebook bezig met haar AR- en VR-propositie te verbreden. Zo hebben ze Facebook Shops gelanceerd, een feature waarmee je binnen Facebook en Instagram een webshop kan opzetten. Daarnaast experimenteren ze met AI dat op basis van foto’s informatie (zoals soort materiaal, kleur etc.) aan een product in een webshop kan toekennen. Makkelijk verkopen en vinden. Met die AI kan je in de toekomst ook foto’s maken van bijvoorbeeld je kleding en dan heb je een soort van digitale kledingkast en kunnen ze stijlen en producten voorstellen. Daarnaast hebben ze een feature genaamd Rotating View waarmee je soort van 3D-video’s van producten kan maken. En uiteraard hebben ze een AR-feature, die al in sommige ads en Spark AR zit, waarmee je die producten ook virtueel kan uitproberen. 

Ze hebben daarnaast hun visie gedeeld over de toekomst van werken nu we allemaal meer op afstand van elkaar zitten en blijven. Met nieuwe features in het samenwerkingsplatform Workplace en superrealistische Codec-avatars, die nu nog voor VR zijn, maar straks ook in AR gaan werken. En ook multitasken met de Oculus-browser terwijl je in je kamer staat via passtrough-video. Dit is echt hoe de toekomst met AR-glasses eruit kan zien. Allerlei vensters die in je kamer zweven zodat je meerdere dingen tegelijk kan doen. En nu is het nog de browser maar zoals je hieronder kan zien in dit concept kunnen het allerlei programma’s zijn. Love it.

Advertentie
advertisement
Facebook's Passthrough AR Workspace

2. Informatie gelekt over de grote AR belofte: de Apple Glass

Tech-reporter Jon Prosser heeft informatie van bronnen vanuit Apple HQ dat de langverwachte AR-glasses van Apple eraan komen. Ze gaan $499,- kosten, zijn geconnect met de iPhone en beide lenzen laten informatie zien. Verder komt er een LiDAR-scanner op om de ruimte voor de AR goed te begrijpen en heet de interface Starboard. Eind 2020 of begin 2021 wordt het product gedemonstreerd op de bekende Apple events. Verder ontdekte een andere tech reporter Josh Constine informatie over Apple’s AR-app Gobi. Hiermee kan je via AR-spullen terugvinden zoals de bekende Tiles werken. En gebruiken ze nieuwe beter vormgegeven QR-codes om AR te triggeren

Apple's AR Glasses! EXCLUSIVE LEAKS!

3. The Augmented World Expo stond bomvol de interessante AR aankondigingen

Vele AR-bedrijven lanceerden of onthulden afgelopen week op The Augmented World Expo, één van de grootste AR conferenties, nieuwe AR-producten en -diensten. Chipmaker Qualcomm gaat met haar nieuwe XR2 5G-platform verschillende XR-viewers supporten voor snelle en betere ervaringen. Ze verwachten dat de komende 5 jaar er voornamelijk devices zullen zijn die met de telefoon geconnect zijn en pas tussen de 5 á 10 jaar stand-alone viewers. NVIDIA kondigde haar CloudXR aan waarmee AR-experiences vanaf de cloud naar de smartphone gestreamd kunnen worden. 

Er was zoals verwacht veel web-AR zoals 8thwall en Zappar waarmee nu je ook face-filters kan maken. Het bureau MetaVerse lanceerde haar eigen platform voor web-AR genaamd MetaVRse. Hier kan je zelf zonder een regel te coden je XR projecten opzetten. En als we blijven bij de tooling dan heeft Unity ook gepresenteerd dat haar Mixed and Augmented Reality Studio (MARS) eindelijk vanaf 1 juni beschikbaar is. En uiteraard werden de winnaars van de Auggie Awards ( de AR-Oscars) bekend gemaakt. De tofste demo was van Varjo die met haar VR/AR-headset een samenwerking is aangegaan met MeetinVR. Nu kan je echt met fotorealistische content en avatars samenwerken op afstand

MeetinVR x Varjo XR Collaboration

4. High Fidelity lanceert spatial audio platform voor meetups tot 150 man

High Fidelity was voorheen een VR-platform en richt zich nu volledig op spatial audio. Zij hebben een dienst ontwikkeld waarmee je een pagina kan maken waarop een 2D visual/plattegrond (die je zelf kan aanpassen) tot 150 mensen in audio bij elkaar kunnen komen. Waar je net zoals in het echt van een groepsgesprek zo overgaat in een één-op-één gesprek. Door de 3D-audio voelt het echt als een sociale omgeving. Denk aan een virtuele koffiecorner, concert, kroeg, pool party of graduation party. Hieronder zie je een korte demo van Voices of VR host Kent Bye.

Spatialized audio by High Fidelity

5. De Microsoft HoloLens 2 komt naar Nederland en blijft zich verder ontwikkelen

De Microsoft HoloLens 2 is al een jaar uit en wordt nu een stuk makkelijker verkrijgbaar in meerdere landen zoals vanaf het najaar in Nederland. Verder werd bekend gemaakt tijdens de Microsoft Build conference dat er verbeterde hand-tracking, voice-control en 5G-support komt. Verder kan je browsen in AR via Firefox Reality. De cloud-services van Azure die de AR beter maken zoals cloud-rendering en spatial anchors waarmee content op een bepaalde locatie voor andere devices ook zichtbaar is en blijft, wordt ook uitgebreid. Na MSBuild waren er ook nog de Mixed Reality Dev Days die volledig virtueel werden gehouden zoals via AltSpace. Alle talks zijn hier terug te kijken.

Lees meer en schrijf je in

Lees ook eerdere 'Alles Augmented' posts en schrijf je in voor de tweewekelijkse AR-nieuwsbrief van Bas Gezelle. 

Plaats als eerste een reactie

Advertentie