Persbureau AP gaat zijn nieuwsfoto's ook als NFT's verkopen

Het wereldberoemde persbureau richt zich naar eigen zeggen vooral op verzamelaars.

Het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) gaat zijn actuele en historische nieuwsfoto's vanaf 31 januari ook als NFT (Non-Fungible Token) verkopen. Het persbureau wil verzamelaars zo de kans geven om digitaal eigenaar te worden van bijzondere foto's en deze te verhandelen. AP verdient aan de verkoop van zijn foto's en deelt een onbekend percentage met de fotograaf in kwestie, zo schrijft Tweakers naar aanleiding van berichtgeving door AP.

Advertentie
advertisement

Opbrengsten terug naar de journalistiek

Ook Xooa, het handelsplatform waarop de NFT's geveild worden, deelt mee in de opbrengsten. Xooa is een white-label NFT-platform dat de NFT's van AP gaat veilen op de polygon-blockchain, welke compatibel is met de cryptomunt Ethereum. AP zegt de opbrengsten van de NFT-veilingen te investeren in zijn journalistieke berichtgeving. 

De koper van een NFT kan aantonen dat hij/zij de eigenaar is van de foto in kwestie. Dit eigenaarschap is over te dragen aan een volgende koper. Er zijn merken wiens NFT's veelvuldig voor steeds hogere prijzen verhandeld worden omdat ze als statusobject gezien worden. 

AP is al bekend met NFT's

Voor persbureau AP is de lancering van een eigen NFT-handelsplatform de volgende stap in zijn NFT-strategie. Eerder veilde het eens een NFT van een kunstwerk via OpenSea, een open NFT-marktplaats. AP loopt voor op concurrent Getty Images, dat in december aangaf interesse te hebben in het aanbieden van NFT's van zijn nieuwsfoto's.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie