Toezichtraad Facebook start vlak voor Amerikaanse verkiezingen

Het nieuwe orgaan krijgt het laatste woord over gevoelige kwesties.

123RF

De nieuwe commissie voor de behandeling van problematische inhoud op Facebook, ook wel het "hooggerechtshof van Facebook" genoemd, gaat medio oktober van start. Dat is vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Advertentie
advertisement

Prominenten

Oorspronkelijk stond de lancering van het nieuwe orgaan van Facebook vorig jaar al gepland. Volgens het platform is de start vanwege de coronapandemie vertraagd. Bestuurslid Alan Rusbridger zei dat hij niet wist of de commissie gevallen gaat beoordelen met betrekking tot de verkiezingen.

De toezichtraad bestaat uit ongeveer 40 leden. Facebook heeft prominenten van over de hele wereld kunnen strikken voor het initiatief, onder wie Nobelprijswinnares Tawakkol Karman en de Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt. De leden spreken samen zeker 29 talen, aldus het bedrijf.

Lees ookWFA en techreuzen bereiken akkoord over aanpakken haatberichten, Bva verheugd

De commissie moet knopen gaan doorhakken over welke content wordt toegestaan op Facebook en Instagram. Het bedrijf kreeg in het verleden vaak kritiek vanwege het moderatiebeleid, bijvoorbeeld toen het een beroemde foto verwijderde van een naakt meisje dat vlucht voor een aanval met napalm in Vietnam.

Wiki
Nobelprijswinnares Tawakkol Karman Wikicommons
Helle
De Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt. Wikicommons

Laatste woord

Het nieuwe orgaan krijgt het laatste woord over gevoelige kwesties. Ook kunnen ze op basis van uitspraken aanbevelingen aan Facebook doen om het beleid aan te passen. Het bedrijf zal daar publiekelijk op gaan reageren.

Facebook-bestuurder Nick Clegg zei tegen Reuters dat de commissie haar geloofwaardigheid zal moeten verdienen door de komende maanden en jaren uitspraken te doen in lastige zaken. 'Ik verwacht niet dat mensen meteen gaan zeggen: oh halleluja, dit zijn geweldige mensen, dit gaat een groot succes worden.'

(ANP/Adformatie)

Ik verwacht niet dat mensen meteen gaan zeggen: oh halleluja, dit zijn geweldige mensen, dit gaat een groot succes worden.
Nick Clegg

Plaats als eerste een reactie

Advertentie