Twitter helpt heethoofden af te koelen

Bij een reply op een Tweet krijgen driftkikkers de mogelijkheid hun antwoord te heroverwegen.

123RF

Twitter test een nieuwe methode om het vloeken, verhitte discussies en haat-tweets op het microblog tegen te gaan. Bij een reply op een Tweet krijgen heethoofden de suggestie om hun antwoord te heroverwegen, zo liet Twitter dinsdagavond weten.

Advertentie
advertisement

Het bedrijf legt in een tweet uit dat 'wanneer de zaken oververhit raken, je soms zegt dingen die je niet zo bedoelt'. De waarschuwing geeft je de mogelijkheid om het antwoord nog eens opnieuw te bekijken voor deze wordt gepubliceerd. Het algoritme achter de waarschuwing reageert op het gebruik van woorden of zinsneden die in eerdere 'draadjes' op het sociale netwerk als aanstootgevend werden aangemerkt.

De optie is voorlopig alleen beschikbaar voor iOS. Het is niet mogelijk het antwoord te corrigeren nadat het is verstuurd. Twitteraars kunnen wel hun originele reactie versturen nadat een gewijzigde vorm is gepubliceerd.

Twitter is lange tijd terughoudend geweest bij het aanpakken van verbaal geweld en haat-uitingen in Twitter-discussies. Het bedrijf is een fervent aanhanger van de vrijheid van meningsuiting , ook al betekent dat dat anderen daardoor worden geschoffeerd. Maar de afgelopen jaren lijkt het bedrijf zich kritiek op die houding ter harte te nemen. Overigens is de vraag of de suggestie taalgebruik aan te passen voor heethoofden niet gelijk staat aan olie op het vuur. Dat zal een van de vragen zijn die in de testperiode moet worden beantwoord.

Tekst: Thijs Doorenbosch, AG Connect.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie