Van biopics tot interactieve docu's: 10 bezoekerstips voor IDFA 2017

Enzo's Monthly Motion #4: IDFA

Enzo Greco, Interactive Motion Designer bij Born05, belicht maandelijks een ander aspect van film en animatie. Deze keer heeft hij het over zijn favoriete verslaving: het IDFA. 

Voor mij is niet december de cadeautjesmaand, maar november. Traditioneel is dan namelijk het IDFA. In nog geen twee weken (14-26 november) vertonen de allermooiste filmtheaters van Amsterdam meer dan driehonderd documentaires. Een van de mooiste momenten voor mij, is als ik voor het eerst in het programma duik. Er valt zo ontzettend veel te kiezen.... heerlijk. 

Ik heb het voor mijzelf dit jaar wat makkelijker gemaakt. Op basis van vijf thema’s heb ik tien documentaires geselecteerd die ik absoluut wil zien. En jij misschien ook wel.

3x Biopic's

De biopic hoort bij mijn meest geliefde non-fictie thema’s. Er draaien ook dit jaar weer veel biografische films op het IDFA. Naar deze drie kijk ik het meest uit. 

Ask the Sexpert

Dr. Mahinder Watsa is 93 jaar en nog altijd as sharp as a knife. Hij is de bekendste voorvechter van seksuele voorlichting in India en maakt al meer dan 40 jaar de tongen los. Watsa is cool, grappig en shockeert geregeld de Indiase samenleving. Begon op zijn 80ste nog eens met een sexcolumn in de Mumbai Mirror. 
 
 

The Creator of Universes

Juan is 16 jaar en heeft Asperger. Hij is de regie kwijt over zijn leven, maar floreert als regisseur van zijn eigen films. Veelal zijn het rauwe misdaadverhalen. Juan’s muze is zijn hoogbejaarde oma van 96 jaar die met verve de rollen speelt van de gevaarlijkste criminelen. Hoe lang houdt zij dit nog vol? 


Before Summer Ends

Wie houdt van Little Miss Sunshine, geniet van deze Iraanse roadmovie. Na vijf jaar studeren is Arash in dubio: terug naar zijn vaderland, of blijft hij in Frankrijk? 
 
 

2x Vluchtelingen

Van filmbiografieën zoomen we uit naar grote, maatschappelijke problemen. Niet geheel onverwacht is er veel aandacht voor de vluchtelingenproblematiek. Twee documentaires die ik moet zien zijn Human Flow en Another News Story

Human Flow

Kunstenaar Ai Weiwei brengt de wereldwijde vluchtelingencrisis treffend in beeld. We zijn mensen. Allemaal. De film is cinematografisch geweldig, passend bij de verhalen die voorbij trekken. Soms pakt hij uit met Earth-achtige drone shots en soms gaat hij over op rauwe beelden die zijn gemaakt met smartphones. 
 
 

Another News Story

De camera doet hier een stap naar achteren. We volgen niet het onderwerp, maar de makers. Wat gebeurt er als het journaal doorschakelt naar het volgende item? Volg de journalistenkaravaan achter de vluchtelingenstroom. 
 
 

2x Muziek

Ik hou van muziek, en helemaal van documentaires over muziek, muzikanten of de muziekindustrie. Twee films staan hoog op mijn lijstje dit jaar.

Bunch of Kunst

Voor The Voice of Britain moet je afzakken tot in de kelders van Nottingham. Het duo Sleaford Mods laat zich misschien het beste samenvatten als de liefdesbaby van The Sex Pistols en de Prodigy. Er zijn mensen die zeggen dat deze twee mannen misschien wel de perfecte vertolkers zijn van de geluiden en gevoelens die momenteel in de Britse samenleving leven. 
 


American Valhalla

Josh Homme is vooral bekend als de frontman van Queens of the Stone Age. Ook als producer staat hij zijn mannetje. Toen zijn eigen idool Iggy Pop hem benaderde voor een album, hoefde hij niet lang na te denken. Volg de totstandkoming van Iggy’s laatste album. 
 

2x Sport

Meer adrenaline nodig? Twee docu’s dit jaar op IDFA laten ieders bloed sneller stromen. 

The Last Fight

Ik werkte één jaar bij Lost Boys. In dat jaar liep er een typisch meisje-meisje stage bij projectmanagement. Buiten haar studie en stage deed zij er nog wat naast. Marloes Coenen was op dat moment al een rising star in de Mixed Martial Arts-scene. Zo’n 13 jaar later is het tijd om haar bokshandschoenen aan de wilgen te hangen, maar niet voordat ze nog één keer in de kooi stapt. 
 
 

The Dawn Wall

Yosemite National Park kent vele schoonheden, maar voor free climbers is er één specifiek: The Dawn Wall. Ervaren alpinist Tommy Caldwell bedwingt deze verticale kilometer samen met zijn maatje Kevin Jorgeson. Het duurde 19 dagen en ze klommen non-stop. 
 
 

1x Interactief

In een bioscoop hou ik het lang vol. Het is er warm, de stoelen zijn comfortabel, het scherm is gevuld. Maar zo eens in de zoveel tijd ben ik op zoek naar wat meer actie en beweging. Tijdens het IDFA kun je naar het cultuurhuis De Brakke Grond voor digitale en interactieve docu’s. Ze zijn nog lekker kort ook! Binge watch alle interactieve documentaires op deze unieke locatie.
 

Always Motion

Volgende maand volgt er een nieuwe Monthly Motion op Adformatie. Voor de motion minded readers volgt komende week alweer een nieuwe Monday Motion op born05.com.
Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie