Wéér gegevens op straat door Facebook en een ‘trio’ bij Instagram

Contentmarketing bureau Blauw Gras praat je bij in de #lekkersociaal!

#lekkersociaal 27

Nog een datalek bij Facebook?

Ja, we bedenken dit niet. De gegevens van meer dan 120 miljoen Facebook-gebruikers waren door criminelen in te zien. Een populaire quiz-app is hier de boosdoener van, genaamd nametests.com. Hiermee kun je vragenlijsten beantwoorden, en kom je er bijvoorbeeld achter op welke Disney-prinses je lijkt. Daar betaal je dus een flinke prijs voor, al is nog niet bekend hoeveel Nederlanders zijn getroffen door dit lek. 1,2 miljoen Nederlandse gebruikers liken wel de pagina van de quiz, maar of ze deze daadwerkelijk hebben gespeeld is natuurlijk een andere vraag. Wel een geruststellend woordje van topman Thomas Schwenke. Die geeft aan dat niets er op wijst dat de criminelen het lek actief hebben gebruikt.

                                                            

Advertentie
Tekstalternatief
Tekstalternatief Afbeelding ter illustratie huidige situatie Facebook

Three is not a crowd!

Dat denkt Instagram in ieder geval. Na het spiksplinternieuwe IGTV lanceren ze nog een nieuwe feature. Je kunt nu via Instagram Direct videochatten met maximaal drie andere personen! Zelf proberen? Dat kan via je Direct inbox. Als je op een gesprek klikt, zie je in je rechterbovenhoek een logo van een camera. Zo kun je een persoon bellen voor een videochat. Groepsbellen? Dat doe je in een groepschat. Klik ook hier op het camera icoon, en je belt naar je groep. Alle deelnemende personen ontvangen een melding dat ze worden gebeld, en elke deelnemer wordt onder elkaar in je scherm weergegeven. Wel zo overzichtelijk! Wel lekker blijven scrollen? Je kunt je videochat minimaliseren, zodat je nog naar je feed kunt kijken. Lekker zeg!

 

Ménage à trois
Ménage à trois Ménage à trois

Zeg het maar!

WhatsApp heeft een nieuwe functionaliteit! De optie houdt in de beheerders van de groep de enige zijn die berichten mogen plaatsen in de groep. Huh? Yes, je kunt dus niet op deze berichten reageren in de groep, wel via een privé-appje natuurlijk. De nieuwe functie is vooral bedoeld voor leraren of teamleiders, die op deze manier met een grote groep mensen kunnen communiceren terwijl het wel overzichtelijk blijft. Zelf proberen? Dat kan, je moet hiervoor de nieuwe update installeren. Als je deze hebt kun je functie vinden onder Groepsinformatie, in Groepsinstellingen.

WhatsApp
WhatsApp WhatsApp

Voltreffer!

Je loopt een beetje achter met het kijken van je favoriete serie. Hoe ga je nou zorgen dat je de dagen doorkomt zonder overspoeld te worden met spoilers? Facebook to the rescue! Het platform is momenteel aan het testen met een nieuwe functie waardoor posts met bepaalde trefwoorden worden geblokkeerd. Je kunt berichten met het trefwoord maximaal dertig dagen verbergen, daarna krijg je de spoilers wel gewoon weer te zien. Hoe het werkt? Je kunt bij een post op het menu aan de rechterkant klikken, en de optie ‘Snooze keywords’ aantikken. Het is ons nog niet helemaal duidelijk of je ook zelf trefwoorden toe kunt voegen, zodat je vantevoren kunt voorkomen dat je posts te zien krijgt. Het lijkt er nu op dat je dit pas kunt doen als je een bericht voorbij ziet komen met een term erin, die je daarna kunt snoozen. Tsja, dan voorkom je nét niet helemaal spoilers, wel?

 

Snooze
Snooze Snooze

Twitter <3 Smyte

Smyte? Yes, de meest recente ‘overname’ van Twitter! Deze start-up focust zich op de bescherming van online gebruikers. Twitter wil de kwaliteit van berichten op het platform verbeteren. Er is nog wel eens wat ophef geweest rondom pesters en bedreigingen van gebruikers op het platform, en met deze implementatie willen ze online misbruik en spam tegengaan. Goed bezig, Twitter!

 

Twitter
Twitter Twitter

Deze bijdrage is geschreven door Blauw Gras. Wij zijn een contentmarketing bureau met een voorliefde voor social media. Wij zijn content creatieven in de digitale wereld. In een notendop; we creëren, produceren en distribueren content vanuit onze thuishaven aan het Amsterdamse IJ.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie