Bart Kemp, de man achter het boerenprotest, wint de Issue Award 2020 

Schapenboer kreeg met een tweet het Malieveld vol op 1 oktober. Hij volgt Tim Hofman van het Kinderpardon op.

Bart Kemp, de winnaar van de Issue Award

Schapenboer Bart Kemp, de man achter Agractie en het boerenprotest van 1 oktober, heeft de Issue Award 2020 gewonnen. Hij nam de prijs donderdagavond in ontvangst in De Balie in Amsterdam.

De Issue Award wordt ieder jaar uitgereikt aan de persoon of organisatie die het afgelopen jaar op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek wist te agenderen. Het afgelopen jaar ging de Issue Award naar Tim Hofman voor zijn initiatief tot een petitie voor een ruimer kinderpardon. Daarnaast kreeg Arjen Lubach een Oeuvre award met zijn programma “Zondag met Lubach”, waarin hij maatschappelijke issues belicht.

Dit jaar zijn het dus het boerenprotest en Kemp geworden. De jury, onder leiding van gedragswetenschapper Reint Jan Renes, waardeert de grootschalige en indrukwekkende demonstratie waarmee Kemp en zijn organisatie de stikstofproblematiek voor de Nederlandse boeren op de maatschappelijke agenda hebben gezet.

Eén bericht van Bart Kemp op WhatsApp zorgde ervoor dat boeren voor het eerst sinds dertig jaar massaal met hun tractoren de straat opgingen. Met 21.000 boeren met ruim 5000 tractoren op een overvol Malieveld was dit een van de grootste boerenprotesten uit de geschiedenis. 

Persoonlijke manier

De jury waardeerde bovendien dat Kemp in de ongekende ophef rondom de boerenprotesten dichtbij zijn oorspronkelijke doelstelling bleef en op een persoonlijke manier aandacht is blijven vragen voor het belang van boeren en hun producten voor de Nederlandse samenleving.

'De demonstratie gaf die dag een Elfstedentocht allure: iedereen in Nederland sprak erover', zegt juryvoorzitter Reint Jan Renes Renes. 'Of je nu wilde of niet, je kon op 1 oktober – bijna letterlijk - niet om de boeren heen. De media-aandacht was dan ook gigantisch. Een bijzondere prestatie die in 2019 door geen andere “issue-maker” is overtroffen.'

De prijs werd overhandigd door Marjan Olfers, juriste en hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Bart Kemp van Agractie Nederland reageerde verheugd op de prijs. Voor De Balie in het centrum van Amsterdam had hij een aantal tractoren neergezet met spandoeken. Volgens hem onderstreept de prijs de relevantie van de Nederlandse voedselmakers . 'Agractie Nederland zal zich blijvend inzetten voor het vertellen van het verhaal van Nederlands voedsel, onder meer door ludieke acties.’

Genomineerden

De andere twee genomineerden waren stichting SIRE (Stichting Ideële Reclame) met de #DOESLIEF-campagne en wethouder Rob Jonkman (ChristenUnie, gemeente Opsterland) met de petitie over jeugdzorg die werd ondertekend door 140 gemeenten.

De Issue Award is een initiatief van communicatiebureau De Issuemakers.

De vakjury van de Issue Award bestaat uit voorzitter Reint Jan Renes (lector Hogeschool van Amsterdam), Marjan Olfers (juriste en hoogleraar sport en recht aan de VU), Kemal Rijken (publicist, schrijver, historicus en politicoloog), Liesbeth Breeveld (hoofd communicatie van de SER), Rob de Lange (auteur en algemeen verslaggever bij het Financieel Dagblad), Guido Rijnja (adviseur communicatiebeleid Rijksvoorlichtingsdienst) en André Manning (directeur van Logeion, de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals).

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie