#ThisHappened op Twitter in 2019: een overzicht

Dit zijn de opvallendste hashtags en meest gelikete tweets van het afgelopen jaar.

123rf

Het einde van het jaar is in zicht en daarmee ook het moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. 2019 stond op Twitter weer in het teken van het laatste nieuws, sportieve hoogte- en dieptepunten, televisieprogramma’s en maatschappelijke thema’s. Nederland beleefde dit jaar hoogtepunten zoals het winnen van het #ESF en de historische tweede plaats voor de #OranjeLeeuwinnen, leefde mee met Maarten van der Weijden tijdens de #11stedenzwemtocht en hielp elkaar via #eenzamejongeren en #boerkabuddies. Dit zijn de opvallendste hashtags en Tweets van het afgelopen jaar.

Advertentie
advertisement

Top10 hashtags Nederland

De hegemonie van #vacature is verbroken: er is een nieuwe lijstaanvoerder. Dit jaar is #dtv (durf te vragen) de meest gebruikte hashtag op Twitter. Daarnaast was de #brexit regelmatig het gesprek van de dag en hield het #boerenprotest de gemoederen flink bezig; respectievelijk nummer twee en drie op de ranglijst. Ook de nationale successen van 2019 zijn terug te vinden in de top tien. Het historische seizoen van #ajax en de weergaloze overwinning van @dunclaurence op het #esf19 staan dan ook niet voor niets in de top tien. De complete lijst vind je hieronder:

  1. #dtv

  2. #brexit

  3. #boerenprotest

  4. #vacature

  5. #ajax

  6. #eurovision

  7. #esf19

  8. #fvd

  9. #mytwitteranniversary

  10. #trots

De opvallendste gesprekken

Voordat we het nieuwe jaar inluiden, staan we stil bij de andere opvallende thema’s/ hashtags die het afgelopen jaar op het platform werden besproken. 

#Nashvilleverklaring

Aan het begin van het jaar kwam naar buiten dat 20.000 voorgangers van de protestantse kerk in Nederland de Nashvilleverklaring hadden getekend, een verklaring waarin de traditionele kijk op huwelijk en gezinnen wordt uiteengezet en waarin de ondertekenaars zich uitspreken tegen homoseksualiteit en transseksualiteit. Twitter was niet te spreken over de verklaring en gebruikers spraken hun steun uit voor de LGBT-gemeenschap. 

 

#klimaatspijbelaars 

2019 stond in het teken van protesten. Voorafgaand aan het #boerenprotest en #lerarenprotest spijbelden scholieren in februari massaal voor een beter klimaat. Jongeren trokken in groten getale naar het Malieveld, geïnspireerd door klimaatactiviste en scholier Greta Thurnberg en de Belgische klimaatspijbelaars. Niet alleen jongeren waren in de ban van #klimaatverandering. Uit data van Twitter blijkt dat het klimaat in 2019 een hot topic was: #klimaat, #klimaatakkoord, #klimaatverandering en #co2 komen allen terug in de top honderd meest gebruikte hashtags. 

#WZAWZDB

Ajax stond na 22 jaar in de halve finale van de Champions League en trof daar Tottenham Hotspur. De godenzonen verloren op dramatische wijze de wedstrijd en werden uitgeschakeld. Supporters vonden elkaar via #ajax, #ajatot en #juvaja en vierden zo de successen en steunden elkaar bij het verlies. Ondanks de uitschakeling keek Ajax terug op een prachtig seizoen en werd het team landskampioen. Wereldwijd bleef het succes van Ajax ook niet onopgemerkt. Het team is een van de meest besproken teams op Twitter en staat op de achtste plaats in de ranglijst.

Niet alleen Ajax had succes: Ali B. riep Nederland op om #silveropdemiddenstip trending te maken. Silver Metz won met Bloed, zweet en tranen van André Hazes The Voice Kids en mocht na de succesvolle actie op social media tijdens een thuiswedstrijd in de Johan Cruijff Arena op de middenstip zingen. 

 

#boerkabuddies 

Op 1 augustus ging het omstreden boerkaverbod in. Dit maakte veel los in de maatschappij. @SafaTweets zag dat mensen dit verbod aangrepen om het heft in eigen handen te nemen. Om boerkadraagsters een veiliger gevoel te geven bood Safa via Twitter aan om hen te vergezellen op straat. #boerkabuddies werd trending en vele medestanders volgden. 

#eenzamejongeren 

Eenzaamheid associëren we vaak met ouderen, naar blijkt onterecht. Op zoek naar gezelschap deed Nadi van Wateringen (@nadivdv) afgelopen zomer een oproep via #maatjegezocht. Haar Tweet toonde aan dat ze niet de enige was die zich eenzaam voelde. Haar open en eerlijke oproep leidde tot #eenzamejongeren en sindsdien gebruiken eenzame jongeren de hashtags om hun eenzaamheid aan te kaarten en op zoek te gaan naar vrienden. 

#SamenSterk

Tijdens een wedstrijd tegen FC Den Bosch werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend. Supporters van de tegenpartij scholden hem uit en de speler liep geëmotioneerd van het veld af. Twitter-gebruiker Ellen Gerritsen wilde een tegengeluid laten horen en riep Twitter op om een lief kaartje naar de voetballer te sturen. In een mum van tijd stroomde de postbus van de voetbalclub vol.

De opvallendste gesprekken wereldwijd

Op wereldwijd niveau zien we trends terugkomen. Het succes van Ajax in de Champions League wordt gereflecteerd in de ranglijsten. Het voetbalteam is een van de meest besproken teams op het platform en staat op de achtste plaats. Ook zijn er raakvlakken in de actualiteit en konden Twitter-gebruikers niet ophouden over hun favoriete films en series. Dit zijn de teams, nieuwsgerelateerde hashtags, films en series die het meest besproken werden in 2019.

Twitter
Twitter

Kortom,Twitter is de plek waar het afgelopen jaar veel te doen was. U kunt meepraten over de toptweets en de meest besproken onderwerpen door  #ThisHappened2019 te gebruiken. Er verschijnt dan ook een leuke emoji bij gebruik van de hashtag.

De data is verzameld tussen 1 januari en 15 november 2019.

Bron: Twitter/Glasnost Amsterdam 


 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie