Coke Zero en Pepsi Max worden goedkoper dan regular

De verbruiksbelasting op suikervrije frisdranken en bronwater gaat waarschijnlijk sneuvelen.

123rf

Frisdranken met suiker zijn straks duurder dan suikervrije varianten. Dat is althans te verwachten als de verbruiksbelasting op suikervrije frisdranken en bronwater sneuvelt. Dat laatste is waarschijnlijk het geval, zo bevestigen ingewijden na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

Het gaat om een beoogde maatregel in het nog te sluiten Preventieakkoord, waar momenteel over wordt gesproken. Minister Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil met dat akkoord de komende jaren de gezondheid van de bevolking verbeteren. Het ministerie hoopt het akkoord in oktober te presenteren.

Verbruiksbelasting wordt niet alleen op frisdranken en water geheven, maar ook op onder andere vruchtensap en alcoholvrij bier.

De onderhandelingen over het akkoord zijn onderverdeeld in drie onderwerpen: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Onder meer zorgaanbieders, patiëntenorganisaties, sportverenigingen en bedrijven zijn betrokken bij de gesprekken.

Voedselwaakhond Foodwatch is ondanks de mogelijke gezondheidswinst niet tevreden met de maatregel. Het stelt in een reactie dat het raar is dat er 'subsidie' komt op kunstmatig gezoete frisdranken omdat deze producten niet in de schijf van vijf staan. 'We moeten dus niet Coca-Cola light gaan sponsoren. Doe als de Fransen en richt het beleid op minder zoet in plaats van suiker te vervangen door kunstmatige zoetstoffen. En richt subsidies op producten die echt gezond zijn, dus weg met die btw-verhoging op groente en fruit.'

 

Bron: ANP

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie