Cult LDN en MassiveMusic ontwikkelen app tegen angststoornis

Mindscape leert mensen met hulp muziek omgaan met psychische aandoening.

Vanaf links: Cat Turner en Jen Heape (Cult LDN), Aifric Lennon (MassiveMusic)
Mindscape

Creatief bureau Cult LDN en internationaal creatief muziekbureau MassiveMusic hebben een stemgeactiveerde app tegen angststoornis ontwikkeld, Mindscape. De app gebruikt de technologie van de smartphone en leert gebruikers met hulp van muziek omgaan met hun psychische aandoeningen.

Cult LDN nam het initiatief voor de app, mede omdat depressie in Engeland de meest voorkomende psychische aandoening is. MassiveMusic werd snel bij het project betrokken vanwege diens expertise in de invloed van muziek op de psychische gezondheid. Cat Turner, creatieve baas en medeoprichter van Cult LDN, noem de app het resultaat van ‘een ultiem creatief proces waaraan we het afgelopen half jaar intensief hebben gewerkt’.

Advertentie

Kalmerende vragen

In de app, verkrijgbaar via Amazon Alexa en Google Home, neemt een stemassistent de gebruiker mee in een serie kalmerende vragen. Zo ontstaat een gesprek dat inspeelt op hun stemming. Zodra de app de stemming van de gebruiker heeft vastgesteld, wordt vervolgens de best passende compositie geselecteerd.

De muziekcomposities in Mindscape zijn ontwikkeld door MassiveMusic. Dat gebruikt ‘wetenschappelijk bewezen’ sonische elementen die helpen tegen angststoornis, slaapgebrek en depressieve buien. In de slaaptrack brengt ritmische muziek de gebruiker bijvoorbeeld in 20 minuten langzaam in slaap. In een opbeurende track voor gebruikers met een depressieve bui, bouwt het tempo langzaam op, aldus het persbericht, ‘waardoor het overgaat naar de 5de trap in de majeur toonladder’. 

Compositionele technieken

Ook ‘compositionele technieken’ zoals tempo, toonhoogte en muziekstijlen zijn in de app meegenomen. Daardoor krijgt iedere gebruiker muziek op maat, aldus MassiveMusic. De app wordt in toekomst uitgebreid met nieuwe composities. 

Mindscape is voor World Mental Health Day, 10 oktober, ontwikkeld, maar nu al te downloaden via Google Home en Amazon Alexa. Gebruik de voice command: “open Mindscape”.

Deze vragen uit de app zijn opgesteld door Mind, de organisatie op het gebied van psychische gezondheid. Lees meer bij MassiveMusic over de wijze waarop muziek stemmingen en stoornissen beïnvloedt. 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie