Felyx gaat foutparkeren deelscooters tegen met fotobewijs

Na een succesvolle pilot is de functie nu voor alle gebruikers beschikbaar.

Felyx verhuurt elektrische deelscooters via een app. Na een rit parkeert de gebruiker de scooter en kan een volgende bestuurder ermee op pad. De afgelopen tijd is gebleken dat lang niet alle Felyx-gebruikers hun scooter netjes parkeren. Fout geparkeerde scooters leveren klachten op van omwonenden en de gemeente. Indien nodig worden scooters verplaatst.

Om het aantal foutparkeerders naar beneden te brengen, hield Felyx onlangs een zes weken durende proef in Eindhoven waarbij bestuurders na hun rit via de Felyx-app een foto maakten van hoe zij hun scooter geparkeerd hadden. Het team van Felyx bekeek die foto's en sprak foutparkeerders aan. Een scooter die dusdanig fout geparkeerd was en verplaatst moest worden, leverde de bestuurder een boete op van vijftig euro. Felyx zegt dat deze aanpak erg succesvol was omdat er negentig procent minder klachten kwamen over parkeeroverlast. 

Advertentie
advertisement

Fotobewijs na pilot nu in heel Nederland

Na de pilot in Eindhoven is het uploaden van een fotobewijs ook ingevoerd in Groningen, Delft, Brussel, Den Bosch en Haarlem. Felyx claimt ook positieve resultaten in deze steden en gaat het fotobewijs daarom invoeren in elke stad waar het actief is. De start-up blijft foutparkeerders aanspreken en indien nodig boetes uitdelen. Bestuurders die 'structureel' foutparkeren, kunnen hun toegang tot de Felyx-app kwijtraken. 

"Gebruikers van Felyx moeten op een veilige manier van A naar B kunnen rijden, met e-scooters van kwaliteit en zonder overlast te veroorzaken. Onderdeel daarvan is dat gebruikers altijd een e-scooter vinden die correct is achtergelaten door de vorige bestuurder", zegt Daan Wijnants, Head of Public Affairs bij Felyx.

Gratis ritten verdienen

Felyx wil het fotobewijs niet alleen gebruiken om bestuurders te controleren, maar ook om ze te belonen. Bestuurders die 'consistent' op een verantwoorde manier parkeren, verdienen punten via een nieuw beloningssysteem. Deze punten kunnen zij inwisselen om gratis minuten op een scooter te rijden. Voor een Felyx-scooter betalen gebruikers namelijk per minuut. 

In de nabije toekomst wil Felyx het scannen van mogelijk fout geparkeerde scooters uitbesteden aan software die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. Deze AI-software moet fout geparkeerde scooters automatisch herkennen, waardoor medewerkers van Felyx andere werkzaamheden kunnen uitvoeren. 

Fotobewijs wint aan populariteit

Felyx is niet de eerste verhuurder van deelvoertuigen die het fotobewijs introduceert om parkeeroverlast tegen te gaan. BAQME - dat elektrische bakfietsen verhuurt - doet dit al langer. En Go Sharing, dat net als Felyx scooters verhuurt, voegde het fotobewijs in augustus toe. Go Sharing controleert naar eigen zeggen willekeurig en deelt niet direct boetes uit. 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie