Premium

Waarom het Hunebedbordje niet gaat werken, volgens psycholoog Reint-Jan Renes

Sterker, met deze waarschuwing zullen mensen juist eerder op het hunebed klimmen.

Het hunebedbordje
Screenshot NOS-item

Deze week kwam de NOS met breaking komkommernieuws dat er in Drenthe een verbodsbord bij de hunebedden is geplaatst. Dit moet voorkomen dat de oudste graftomben als klimrekken worden gebruikt.

Advertentie

Maar als we goed naar het bord kijken, gaat dat wel werken? Wordt hier iets anders mee bereikt dan gewild? Als we het Twitter-account van deskundige in gedragsverandering Reint-Jan Renes volgen krijgen we wel een indicatie.

We vroegen hem naar een korte toelichting. Volgens de lector crossmediale publiekscommunicatie roepen dit soort bordjes psychological reactance op. Deze theorie van Brehm (1966) is een van de bekendste over weerstand tegen sociale beïnvloeding. Mensen willen persoonlijke vrijheden behouden en keren zich daarom tegen pogingen die te verbieden. Dit keer dus het klimverbodsbordje

Wat wel dan?

Een ander nadeel aan dat bordje is volgens Renes dat geen duidelijk, aansprekende rationale wordt gegeven waarom er niet op de hunen mag worden geklommen. Mensen zijn er daardoor eerder nieuwsgierig om er toch op te klimmen dan dat ze ervan worden weerhouden.

Renes laat ook weten wat wel helpt bij dit soort verbodscommunicatie. 1) geef een duidelijk aansprekende rationale: ‘Dit is waarom het echt niet kan’. 2) Toon empathie: ‘Sorry hoe leuk het ook is – dat begrijpen wij - maar het kan echt niet’. En 3) bied een alternatief aan: ‘Maar je kan kiezen uit twee leuke andere dingen!’.

premium

Registreer en probeer 1 maand gratis

Om dit artikel te kunnen lezen heb je een Premium account nodig. Registreer nu en probeer de eerste maand gratis.

Probeer 1 maand gratis Abonneer direct

Reacties: 1

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
HunnieBed
Of zet er een bewaker met een knuppel naast
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie