KPMG: 'Autobouwers fuseer! Anders word je overlopen door Google en Apple'

Techbedrijven hebben veel meer geld in kas om te werken aan zelfrijdende auto's.

Autobouwers zullen moeten fuseren als ze straks willen concurreren met techgiganten als Google en Apple. Die werken aan zelfrijdende auto's en hebben daar veel meer geld voor in kas. Daardoor is een nieuwe fusiegolf in de autobranche op komst, voorspelt accountants- en adviesfirma KPMG. Het bureau heeft gesproken met ongeveer negenhonderd topmensen uit de auto- en technologiebranche.

Waarde
Uit het onderzoek blijkt dat de vijftig grootste autobouwers samen een waarde hebben van 20 procent van de totale waarde van de vijftien grootste techbedrijven. In 2010 was dat nog 40 procent.

Opgeslokt
Autobouwers hebben de afgelopen jaren al enkele grote fusies meegemaakt. Zo gingen Daimler-Benz en Chrysler in 1998 samen. Ze vormden DaimlerChrysler, maar het huwelijk hield slechts een paar jaar stand. Chrysler ging failliet en werd opgeslokt door Fiat. Peugeot, Citroën en Opel vallen ook onder één moederbedrijf. Renault, Nissan en Mitsubishi werken nauw samen.

Waterstof
KPMG voorspelt ook dat het aantal autodealers de komende jaren flink zal dalen, door de opkomst van deelauto's. De grote trend van de afgelopen jaren was elektrisch rijden, in de komende jaren zullen brandstofcellen opkomen, met auto's die bijvoorbeeld rijden op waterstof.

200 miljoen
Ondertussen wordt gemeld dat de alliantie van automakers Renault, Nissan en Mitsubishi gaat investeren in technologiestart-ups die zich met mobiliteit bezighouden. Daar trekken de drie bedrijven 200 miljoen dollar voor uit. Ze willen graag investeren in start-ups die kunnen helpen nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen omdat het traditionele model van de auto-industrie meer en meer onder druk komt te staan door diensten als Uber en deelauto's.

Inleg in het fonds
Renault en Nissan leggen beide 80 miljoen dollar in voor het fonds. Mitsubishi draagt 40 miljoen dollar bij. Renault-topman Carlos Ghosn maakt het fonds dinsdag officieel bekend tijdens technologiebeurs CES in Las Vegas.

De anderen
Renault-Nissan-Mitsubishi is niet het enige autobedrijf dat een eigen investeringsfonds heeft. BMW trok daar 500 miljoen euro voor uit en PSA Group, het moederbedrijf van Peugeot, Citroën en Opel, heeft 100 miljoen euro om te investeren. Het Amerikaanse GM heeft een investeringstak met 240 miljoen dollar in kas.

Bron: ANP
Beeld: 123rf

Advertentie