Reint Jan Renes vertrekt als lector publieke communicatie Hogeschool Utrecht

Hij stapt over naar de Hogeschool Amsterdam en begint lectoraat ‘psychologie voor een duurzame stad’. Annette Klarenbeek volgt hem op.

Reint Jan Renes

Gedragswetenschapper en lector Reint Jan Renes verlaat de Hogeschool Utrecht. Hij stapt na acht jaar over naar de Hogeschool Amsterdam, waar hij het lectoraat ‘psychologie voor een duurzame stad’ begint. Renes wordt opgevolgd door Annette Klarenbeek.

De focus in zijn nieuwe functie ligt bij de psychologie achter het gedrag in plaats van bij de communicatie om het gedrag te veranderen. 'Dat is dus anders dan bij mijn huidige lectoraat waar de focus meer bij persuasieve communicatie ligt.'

In september 2011 werd Renes binnen Hogeschool Utrecht benoemd tot lector van het lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (PubLab). Onder zijn begeleiding heeft hij samen met zijn onderzoekers het lectoraat op de kaart gezet als een hoogwaardige expertisegroep voor de ontwerppraktijk op het gebied van gedrag en communicatie.

Advertentie
advertisement

Toegankelijk maken

Renes en zijn onderzoekers zijn betrokken geweest bij verschillende projecten rond maatschappelijke vraagstukken, waarbij gedragsbeïnvloeding een rol speelde. Dat ging om terreinen als gezondheid, voeding, mobiliteit, veiligheid en duurzaamheid. Daarbij is wetenschappelijke kennis rond gedragsbeïnvloeding uit verschillende disciplines zo toegankelijk mogelijk gemaakt.

Dit heeft onder andere geresulteerd in het Persuasive by Design model en de vijf gedragslenzen, die zowel in het onderwijs als binnen het werkveld worden gebruikt. In samenwerking met onderzoeker Sander Hermsen schreef Reint Jan het boek ‘Draaiboek voor Gedragsverandering’. Daarnaast schreef hij samen met lector Annette Klarenbeek het boek ‘Communicatie in het Publieke Domein’.

Gesprek

De laatste jaren deelde Renes de verantwoordelijkheid voor het lectoraat PubLab met lector Annette Klarenbeek. Zij startte een tweede onderzoekslijn: 'Gesprek'. Onder Klarenbeeks leiding zal het lectoraat worden voortgezet. De komende tijd gaat zij de continuering van het lectoraat PubLab verder vormgeven, en zal voortbouwen op de erfenis van Renes.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie