Zo hack je Powerpoint in stijl

In een handomdraai al je 4:3 presentaties in 16:9

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Onlangs hielp ik iemand een ppt-presentatie die was opgemaakt in diavoorstelling 4:3 om te zetten naar 16:9. De wens was dat er geen sprake zou zijn van opgerekte vormen zoals hieronder. Voor iedereen die dit probleem herkent hierbij de uitleg.

Zet de computer op een dwaalspoor
Maak een kopie van je .ppt (of .pptx) file, bijvoorbeeld door het naar je bureaublad te kopiëren onder de naam test.pptx en sluit vervolgens de ppt-bestanden af (origineel en kopie).
Nu pas je de file-extensie van de kopie aan. Stel dat je kopie test.pptx heet, maak daar dan nu van test.pptx.zip. Nu verschijnt de waarschuwing ‘weet u het zeker, dit kan niet ongedaan gemaakt worden’. Accepteer dit. Je hebt bovendien altijd nog een kopie. Verbaas je er niet over dat je het kenmerkende zip-mapje niet ziet. Als je in verkenner kijkt of de computer opnieuw opstart zou dat waarschijnlijk wel zo zijn. Waar het om gaat is dat de computer nu wel degelijk denkt met een zipbestand te maken te hebben.

Zoek in de zipmap
Typerend voor zipmappen is dat ze files bevatten die zichtbaar worden als je erop klikt. Dubbelklik met links op de ‘zipfile’ waarna de bestanden zichtbaar worden. Je zal nu in het lijstje een mapje met de naam ppt zien. Dubbelklik daarop. Nu zie je in deze map een documentje met de naam presentation.xml, kopieer die naar je bureaublad.

Tekst editor
Wat je nu nodig hebt is een plain text editor, bij voorkeur Wordpad. Je vindt dit bij de basisprogramma’s, waar ook o.a. paint staat. Als je Wordpad geopend hebt kijk dan of er rechtsonder ook naar XML files wordt gezocht, zo niet selecteer dat dan. Of tik gewoon presentation.xml in bij ‘openen en bestandsnaam’ en selecteer bureaublad als zoekgebied. Open nu het bestand.

The coding magic


Dit is wat er nu op je beeld verschijnt. Geen paniek. Dat hoort zo. Als je dit niet in beeld krijgt ga dan naar beeld in de navigatiebalk en zorg dat terugloop aan staat. Ga op zoek naar de tekst <p:sldSz cx="9144000" cy="6858000" type="screen4x3"/> en verander dat in <p:sldSz cx="12191996" cy="6858000" type="screen4x3"/> oftewel, breng wijzigingen aan in de blauwe regel met code. Wat is er nu in feite gebeurd? Aan het 4:3 template is een blanco stuk geplakt,  waardoor het exact op 16:9 uitkomt. Sla nu het bestand weer op. Nu kopieer je de aangepaste XML-file in de map waar je’m vandaan hebt gehaald en overschrijf je de vorige.

Tot slot
Nu sluit je de zipmap en wijzig je de naam weer in test.pptx. Als je nu de presentatie opent zal je zien dat de presentatie keurig netjes 16:9 is, zonder dat er vormen zijn gewijzigd. Door middel van select all (ctrl-a, appeltje-a of een selectiekader te trekken om alle vormen) kun je desgewenst centreren.

Advertentie
advertisement
Advertentie