Premium

Dit zijn de beste reclame-animatieregisseurs en -studio’s van Nederland

Animaties slepen op reclamefestivals de ene na de andere prijs in de wacht. Adformatie vroeg zeven kenners naar hun favoriete animatieregisseurs en stelde een top 10 samen.

Animaties zijn al een aantal jaren hot. Zo is  Dumb Ways to Die uit 2013 zelfs de meest bekroonde campagne in Cannes ooit (met 28 Leeuwen), en was Justino volgens het Gunn Report afgelopen jaar nog 'the Most Awarded Commercial in the World'.

Animatie vormt the best of both worlds: het verbindt Sneeuwwitje met Vimeo, het is ouderwetse craft en innovatie ineen. Daarin zit ‘m gelijk de 'zwakte', want de animatiegemeenschap bestaat nog altijd uit twee werelden: animatoren die in de reclamewereld opereren en film- en tv-animatoren, die ook commercials maken.

Daarom zijn in dit overzicht  alle 37 animatoren en regisseurs opgenomen die genoemd zijn door een panel van zeven kenners: Daniël Sytsma (Studio Kraftwerk Linked by Isobar), Diederik Hillenius (Selmore), Marvin Koppejan (Woodwork), Leon Van Rooij (Playgrounds Festival), Yvonne van Ulden (KLIK), Robin Schoonheijt (Artbox) en Vincent Lammers (Ambassadors).

De top 10

1. Vincent Lammers

Vincent Lammers begon in 2009 als stagiair bij het Ambassadors VFX team, waar zijn liefde voor design en animatie al snel duidelijk werd. Na in 2011 te zijn afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie, vertrok hij naar Los Angeles om bij animatiestudio Buck verder te leren.

Hij keerde terug bij de Ambassadors en werkt daar nu als Head of Design & Animation. Zijn laatste werk was de ‘Alleen bij de Bijenkorf’ reclame over een klein vogeltje dat ‘s nachts op ontdekkingstocht door de Bijenkorf gaat. En de ASN Bank-campagne met het Gewoontedier, waarmee Lammers dit jaar onder andere een Gouden Lamp won.

2. Roy Nieterau en Tom Hankins

Frame voor frame keek Roy Nieterau als kind al naar de subtiele nuances in animaties. En Tom Hankins, op zijn beurt, ontwikkelde vanaf jonge leeftijd een sterke interesse voor tekenen, bewegend beeld en het creatieve proces.

Hun enthousiasme voor de discipline viel helemaal op z'n plek bij de HKU in Hilversum, waar het tweetal (met nog twee anderen) afstudeerde met Mac ‘n’ Cheese, een film die online een wereldwijd succes werd.

Het succes van de film zorgde voor een ruime hoeveelheid projectaanvragen vanuit internationale, maar vooral ook Nederlandse bureaus. Vanuit die kickstart ontstond animatiestudio Colorbleed.

3. Job, Joris en Marieke

Job, Joris en Marieke kennen elkaar van de Design Academy Eindhoven. Een greep uit hun successen: hun videoclip voor het nummer Ik neem je mee van rapper Gers Pardoel werd meer dan 19 miljoen keer bekeken op YouTube.

De korte animatiefilm MUTE won onder andere de Grand Prix en de publieksprijs op het Holland Animation Film Festival in 2013.

In 2015 werd A Single Life genomineerd voor de Academy Award voor beste korte animatiefilm en voor de Cartoon d’Or; de film won tientallen internationale prijzen.

En Otto, gemaakt in het kader van NTR Kort!, werd gekozen als Nederlandse inzending voor de Academy Award beste korte animatiefilm 2016.

4. Christian Borstlap

Artdirector, vormgever en filmmaker Christian Borstlap, oprichter van creative studio Part of a Bigger Plan, werkt voor merken als Louis Vuitton, G-Star, Artis en Dior. Hij richtte ‘PoaBP’ op in 2011 na een succesvolle run bij reclamebureaus als FHV/BBDO en KesselsKramer.

Hij maakte in die tijd al naam voor zichzelf als illustrator voor het magazine Wallpaper* in de het Verenigd Koninkrijk. Is meer designer/illustrator dan animatie-regisseur, maar zoals één van de kenners zegt: ‘Alleen al vanwege zijn laatste werk voor Artis hoort hij in de top 10 thuis.’


5. Marvin Koppejan

Koppejan studeerde af als grafisch ontwerper en motion graphics designer en deed eerst als freelancer voor lokale en internationale bureaus en merken ervaring op, voordat hij  zes jaar geleden als creatief directeur én animatieregisseur Woodwork in Amsterdam oprichtte.

‘Met een team van gedreven designers, illustratoren en animatoren’, zoals ze zelf zeggen, ‘combineert Woodwork onconventionele creativiteit met onvervalst vakmanschap en streeft ernaar kwalitatief en relevant werk te maken dat een boeiend verhaal vertelt.’

6. Michael Dudok de Wit

Michael Dudok de Wit studeerde in 1978 af aan West Surrey College of Art and Design in Farnham (Engeland) met zijn eerste animatiefilm The Interview en vestigde zich vervolgens in Londen, waar hij diverse prijswinnende reclamefilms regisseerde en animeerde. 

Zijn korte film The Monk and the Fish en langere film The Red Turtle werden respectievelijk in 1994 en 2017 voor een Oscar genomineerd. In 2000 wón hij een Oscar met Father and Daughter (deze film werd in 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse film).

Kortom, Dudok de Wit die nog altijd commercials maakt is in de scene een legende.


7. Martijn Hogenkamp

Met zijn grafische achtergrond en kennis als interaction designer viel Martijn Hogenkamp begin van dit millennium als motion graphics designer, dat op dat moment nog in de kinderschoenen stond, met z'n neus in de boter. 

Met PlusOne Amsterdam (waarvan hij partner is) werkt hij samen met merken als Nike, Uber, Philips, Asics, Grolsch, de Hermitage en het Amsterdam Museum en ligt de focus voor een groot deel op het buitenland.

8. Rogier Hendriks

Rogier Hendriks stond mede aan de basis van de motion design industry. Met internationale klanten als Under Armour, Nike en FX Networks heeft Hendriks de afgelopen 15 jaar furore gemaakt als regisseur en mede-oprichter van creative studio Onesize (waar hij onlangs vertrokken is, red.).

Zijn passie voor innovatief design, high-end VFX/animatie en 'atmosferische' live-action is enorm en vormt de motor voor zijn carrière als regisseur van visueel esthetisch hoogstaande projecten.

9. Nina Gantz

Nina Gantz studeerde in 2010 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda met de korte animatiefilm Zaliger, die een Gouden Panda won op het Sichuan TV Festival.

In 2015 studeerde ze vervolgens af aan de National Film and Television School nabij Londen met Edmond, een stop-motionfilm met poppen.

De film won onder andere de prijs voor beste korte animatiefilm op het Sundance Film Festival en een BAFTA Award.

10. Marlies van der Wel

Marlies van der Wel werkt als illustrator, animator en regisseur. In 2007 studeerde ze af aan de HKU, waarna ze zich als zelfstandige toelegde op vrije en toegepaste projecten.

Haar korte animatiefilms Zeezucht (2015) en Sabaku (2016) sleepten meerdere prijzen in de wacht en werden op veel internationale filmfestivals vertoond, waaronder Sundance.

In 2017 verscheen het succesvolle Zeezucht als kinderboek.

En 27 andere animatie-regisseur en studio's die werden genoemd (op alfabetische volgorde):

Aisha Madu

Bobby de Groot

Bouwine Pool

Daniël Hope

Douwe Dijkstra

Erik van Schaaik

Floris Kaayk

Fons Schiedon

Harrie Geelen

Hisko Hulsing

Jeroen Krielaars

Johan Rijpma

Joost Lieuwma

Juan Behrens

Junaid Chundrigar

Marchel Tigchelaar

Menno Fokma

Micha Rozema

Paul Postma

Rogier Wieland

Rosto

Sander van Dijk

Studio Anikey

Studio Frame Order

Studio Pedri

Studio Smack

Valerie Chang

Nederland kent 3 grote animatiefestivals: Playgrounds, dat verspreid over Nederland (Eindhoven, Breda, Amsterdam) gedurende het jaar evenementen organiseert, KLIK Amsterdam Animation Festival, dat afgelopen maand in het EYE Filmmuseum plaatsvond, en de grootste, het Holland Animation Film Festival (HAFF) in Utrecht.

Advertentie
advertisement
premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie