Miss Etam, Neiman Marcus, Nike, Replay en G-Star. Fashion Friday #14

Engagement verhogen met beroemdheden en luxe artikelen.

 

Miss Etam laat fans kiezen en delen
Het Nederlandse modemerk dat al  in de top van ons engagement klassement stond, laat wederom zien dat te weten wat scoort bij de achterban. Ook deze week grijpt Miss Etam een toppositie met een engagement stijging van meer dan 170%.

In een Facebook post vraagt Miss Etam om aan te geven welke outfit het meeste aanspreekt. Om hun keuze duidelijk te maken, kunnen de volgers het bericht liken, delen of hierop reageren. Door op deze manier een keuze te bieden verandert de post in een . Met meer dan 4000 likes, bijna 2000 shares en meer dan 2600 reacties is de actie een doorslaand succes.

Voor een merk is het natuurlijk handig om het antwoord dat je van tevoren het meeste verwacht onder de ‘share’ optie te zetten. Zo speel je slim in op de optie die het engagement het meeste gaat verhogen, het delen. Het lukt Miss Etam om het beproefde concept van het te verbeteren en zeer succesvol in te zetten.

De verschillen in celebrity-marketing van Nike, G-Star Raw & Replay
Ook deze week laten de grote merken weer zien dat zij goed scoren met ‘grote namen’. Ieder merk doet dit op z&;n eigen manier. Maar welke vorm is het meest succesvol en waarom? We nemen Nike, G-Star Raw en Replay onder de loep om te zien hoe hun aanpak verschilt en wat online leidt tot de hoogste engagement stijging.

Nike verhoogt engagement met Dafne Schippers, en een overload aan anderen.
Nike ‘doet’ het met een collectief aan topatleten. Zonder het individu in de spotlight te zetten, vormt het met de campagne een echte familie. Als je goed naar de commercial kijkt, zie je de ene topsporter na de ander voorbij komen. Maar niemand is belangrijker dan het geheel. Waar andere merken liever hun spotlight op een individuele beroemdheid richten, lijkt dit voor Nike niet van belang. kan het zich met zijn achterban ook veroorloven om de beroemdheden in een collectief te plaatsen. Het brengt Nike 1,8 miljoen views, 15K likes en 1.890 shares. Toch vragen wij ons af of Nike niet beter de spotlight op een enkele topatleet kan zetten. Zal een Facebook posting die alleen om Dafne Schippers draait in Nederland niet nog beter aanslaan? De meeste mensen hebben een idool, en niet een hele groep random idolen.

Afrojack vergroot het bereik van G-Star Raw
Het Nederlandse jeansmerk zet celebrity-marketing op een heel andere wijze in. En gaat de samenwerking met het individu aan. Afrojack, heeft bijna 9 miljoen fans op Facebook, waar G-Star Raw het moet doen met ‘slechts’ 1,9 miljoen likes. Op deze manier vergroot G-Star Raw het bereik van iedere posting van 1,9 naar 10,9 miljoen volgers. Ook het engagement stijgt door deze posting met meer dan 200%. Door de samenwerking verbetert G-Star Raw niet alleen de uitstraling en het imago, maar vergroot het bovendien het bereik van hun posts.

Replay kleedt FC Barcelona
Waar Nike zich op het collectief richt en G-Star Raw op de individuele beroemdheid, focust Replay zich op een elftal vol beroemdheden. Door de samenwerking met FC Barcelona zet Replay zichzelf nadrukkelijk op de kaart. Het Italiaanse modemerk heeft op deze wijze niet alleen een elftal vol ambassadeurs, deze ambassadeurs zijn ook nog eens een van de meest succesvolle voetbalteams ooit. De posting kan rekenen op 1.1K likes, 34 shares en 8 reacties. Mede door deze Facebook post stijgt het engagement van Replay met 548%.

Het luxe imago van Neiman Marcus.
Het Amerikaanse high-end warenhuis Marcus Neiman is deze week een van onze engagement toppers met een stijging van meer dan 250%.

Voor wie Neiman Marcus nog een onbekende is: dit is een exclusieve variant van De Bijenkorf. En wanneer je high-end en classy bent, mag je dit online met trots uitdragen. Dit laat Neiman Marcus dan ook zeker niet na, het boost de campagne van high-end La Prairie op haar Facebook timeline. Het merk zet met een emo-campagne in op het (vrouwelijke) top segment. De achterban reageert enthousiast en massaal. Met een Facebook posting over een meer dan exclusief smeerseltje (€ 175,- voor 30 ml) weten zij 10K likes en 213 shares te krijgen.

En wat dacht je van de 77 reacties op dit goedje? De ladies vragen massaal om een sample. Neiman Marcus laat hiermee zien dat ieder merk en achterban z&;n eigen benadering en tone of voice vereist. De Amerikanen doen dit succesvol door hun achterban aan te spreken op hun verfijnde smaak.

 

REMARK: Social War meet de kracht van social media engagement bij meer dan 70 fashion merken. Het meet het actuele aantal fans op Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en YouTube. Daarbij monitoren wij het engagement die merken met hun achterban hebben. Dit betekent dat de kracht, impact en kwaliteit van de verschillende merken gemeten kan worden en de impact hiervan tussen grote en kleinere merken vergeleken kan worden. Het is goed om te weten dat kleinere merken soms beter presteren dan gigantische mainstream merken.

Advertentie
advertisement
Advertentie