'Vreemdgaan goed voor de creativiteit'

Seksualiteit speelt een veel grotere rol bij creativiteit dan tot nu toe werd aangenomen, blijkt uit het boek Oh, wat zijn wij creatief! van FD-redacteur Marleen Janssen Groesbeek en consultant Peter ten Hoopen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Bedrijven schreeuwen meer dan ooit om creativiteit en innovatie. Tegelijkertijd doen ze alles om de creativiteit van de medewerkers te blokkeren. Hoe kan dat en wiens schuld is dat, zo vroegen de schrijvers zich af. Ze besloten het initiatief te nemen tot het Grote Creativiteitsonderzoek. Ruim 850 mensen reageerden op 84 stellingen en beantwoordden vijf open vragen.

Flirten en vreemdgaan bevordert creativiteit en seksuele frustratie remt deze juist, zo komt naar voren uit het onderzoek. 'Dus vrij er lustig op los, of onderdruk je drive met kracht. Aan iets ertussenin hebben we niks', is de conclusie van het boek. Seksuele kracht is waarschijnlijk de basis van elke creatie, zo stellen de schrijvers.

Een andere uitkomst is dat de meerderheid van de respondenten bang is om fouten te maken, gevoelig is voor de mening van anderen en doet daarom sterk aan zelfcensuur. Hierdoor wordt de creativiteit sterk onderdrukt.

De presentatie van het boek is vanmiddag in het FD Auditorium, om 14.30 uur in Amsterdam.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie