Deze automerken zijn online in 2017 het populairst in Nederland

Vierde aflevering in de serie 'Digital Buzz Winners'.

Tekst: Mikki Hoogenboom*

 

Nog maar een paar weken en dan komt het jaar 2017 ten einde. Adfo Groep presenteert in samenwerking met OBI4wan-Buzzcapture de onderzoeksresultaten van de online successen binnen tien verschillende branches. Deze editie: welke automerken zorgden in 2017 voor de meeste buzz op sociale media?

Automerken kiezen voor persoonlijke aanpak in webcare

Op het gebied van webcare zijn automerken wisselend actief via sociale media. Opvallend is dat merken waar alleen een global, corporate account van is (zoals Ferrari) niet snel reageren op berichten.

Automerken met een Nederlands account doen dit vaak wel.

Ook is de webcare vanuit de automerken veelal informeel. Er wordt gebruik gemaakt van emoticons om reacties kracht bij te zetten, klanten worden met een voornaam aangesproken en berichten worden afgesloten met een naam van de webcare-medewerker.

Over het algemeen zijn automerken nog wat voorzichtig wat webcare betreft. Er wordt voornamelijk gereageerd op reacties onder eigen berichten óf op berichten waarin de merken genoemd worden met een mention.

Uitzondering is Hyundai, die ook aan proactieve webcare doet. Hyundai monitort onder andere op woorden die een koopintentie kunnen aanduiden. Zo reageren zij bijvoorbeeld met felicitaties op tweets van gebruikers die net hun rijbewijs hebben gehaald.

Hyundai heeft het afgelopen jaar ruim 2.000 mentions ontvangen in berichten op Twitter en verzond er ook ongeveer net zoveel. Hieruit kunnen we opmaken dat Hyundai zeer actief reageert op berichten waarin zij worden gementioned (@hyundainl).

 


 

Ook Kia is origineel wat webcare betreft. Vanuit de organisatie wordt gereageerd met een GIF.

Elektrische en zelfrijdende auto’s onderwerp van gesprek op sociale media

Een van de meest besproken onderwerpen in de autowereld is de ontwikkeling van de elektrische auto’s.

Ondanks het feit dat Tesla de top-10 niet heeft gehaald is het merk misschien wel de bekendste ontwikkelaar van elektrische voertuigen. Uit de topic-analyse van de Brand Monitor blijkt dat er in het afgelopen jaar bijna 7.000 berichten over Tesla in combinatie met elektrische auto’s zijn verschenen. Deze berichten hadden gezamenlijk een bereik van 180 miljoen.

Vooral in juli 2017 hadden de berichten omtrent Tesla veel bereik vanwege het lanceren van het nieuwe model 3 voor de ‘gewone man’.

 

Zowel de luxe merken als de mainstream merken gaan mee met deze nieuwe ontwikkelingen. CO2-neutraal rijden wordt voor steeds meer mensen steeds belangrijker en de grote merken kunnen niet achterblijven. Uit de Brand Monitor blijkt dat op sociale media de BMW i3 het populairste elektrische automodel is.

 

Er verschenen het afgelopen jaar bijna 3.000 berichten over de auto met een gezamenlijk bereik van 45 miljoen. Dit had vooral te maken met het nieuws rondom een startup in Eindhoven die de elektrische auto’s wil inzetten als zelfrijdende deelauto’s.

Opvallend is dat Ferrari zich voorlopig nog niet waagt aan elektrische auto’s. Onlangs hebben zij wel een hybride model (half elektrisch, half benzine) op de markt gebracht om mee te gaan in de verduurzaming van de auto’s. Toch willen de liefhebbers van Ferrari de auto vooral horen. ‘De motor van een Ferrari moet ronken’ is de algemene mening op sociale media.

Over de zelfrijdende auto wordt natuurlijk ook gesproken. Uit de Brand Monitor blijkt dat Apple het afgelopen jaar de meeste berichtgeving heeft omtrent autonome voertuigen in Nederland. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Apple het niet eens is met de meldplicht tijdens het testen van autonome voertuigen als er een menselijk ingrijpen plaatsvindt.

Uit onze top-10 worden vooral BMW, AUDI, Ford en Mercedes op sociale media genoemd in combinatie met autonome auto’s. Toch zien socialemediagebruikers het niet snel gebeuren dat er zelfrijdende auto’s op de Nederlandse wegen rijden. Men kan zich niet voorstellen dat een auto hetzelfde kan reageren als een mens en ook de Nederlandse wet is volledig ingericht op voertuigen met een menselijke bestuurder en niet op AI bestuurders.

Influencer marketing van belang voor automerken

Steeds populairder op het gebied van marketing bij automerken is het inzetten van influencers. Waar vroeger de grote sterren nog reclame maakten voor een auto, zijn het nu de bloggers, vloggers en Instagrammers die de auto’s verkopen.

Een van de merken die het meest succesvol gebruik maakt van influencer marketing is Mercedes-Benz. Het afgelopen jaar hebben zij wereldwijd gebruik gemaakt van 25 verschillende influencers waaronder zelfs een Malamute-hond. @loki_the_wolfdog heeft bijna 2 miljoen volgers op Instagram en het filmpje van Mercedes waar de hond de hoofdrol in speelt werd meer dan 175 duizend keer bekeken en ruim honderdduizend keer geliked op op YouTube.

In Nederland heeft Kia gebruik gemaakt van Nederlandse influencers om de Kia Sportage te promoten. Martijn en Antonette van www.we12travel.com en Brett van www.travelvalley.nl werden door Kia uitgenodigd voor een avontuurlijk dagje en proefrijden in een Kia Sportage.

Door het bereik van de influencers te combineren met dat van KIA zelf, heb je als organisatie niet alleen een groter bereik maar ook de extra push van de influencers. De consument wil de lifestyle van de influencer volgen.

Uit de data blijkt dat op sociale media de berichten met de hashtag #keytosurprise een gezamenlijk bereik hadden van bijna 550 duizend.

*Mikki Hoogenboom is contentmarketeer bij OBI4wan

De top 10 is gebaseerd op het social volume, (blogs, fora, Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest), het marketing / klantcontact website volume en het positieve sentiment van de berichtgeving.
Bij het maken van de Top 10 zijn de volgende automerken in het onderzoek opgenomen: KIA, Hyundai, Honda, Ford, Mercedes, Ferrari, Lamborghini, Citroen, BMW, AUDI, Mercedes, Daihatsu, Alfa Romeo, Volkswagen, Saab, Volvo, Tesla, Renault, Opel, Peugeot, Toyota, Seat, Nissan, Skoda, Land Rover, Porsche, Suzuki, Jeep, Chevrolet, Bentley, Lamborghini, Aston Martin, Rolls Royce, Lexus, Dacia, Ford, Ferrari, Fiat, Mitsubishi, Mazda en Jaguar.

 

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie