Uitstel van oordeel als methode om patronen te doorbreken

Klaar om te gaan vernieuwen?

Adformatie Events

‘Joh dat werkt hier toch niet’.
‘Nieuwe ideeën komen in deze organisatie toch nooit van de grond’.
‘Dat is een té grote verandering voor ons team’.

Herkenbare uitspraken van teamleden die vernieuwing in hun team niet zien gebeuren. En dan? Wat werkt wel? Hoe help je nou teams op dat moment om hun patronen te doorbreken? Het antwoord is even verassend als eenvoudig. `Door hen te leren hun oordeel uit te stellen’.

Het begint al vroeg… ‘Je mag wel op de stoel klimmen, maar niet op de tafel’. Ons denken en doen is gebaseerd op oordelen en je oefent oordelen vaak. Tijdens examens, in gesprekken, bij belangrijke keuzes.

Er zijn drie niveaus van oordelen:

  1. Als ik iets nieuws tegenkom, beoordeel ik altijd eerst of en hoe deze informatie past binnen mijn bestaande kennis. Dit is de eerste vorm van oordelen. Die is er altijd. Onbewust. Ik vraag me dan af: herken ik het? Een praktijkvoorbeeld. Er is een leer-app in ontwikkeling die teams kan helpen om elke dag naar hun eigen aandeel te kijken in de verandering. Ik vraag me af: waar kan ik het mee vergelijken? Hoe werkt het precies?
  2. Op het tweede niveau van oordelen beslis ik of ik deze nieuwe informatie nader ga onderzoeken of niet. Ik verken het nieuwe idee, ik denk het door en probeer de gevolgen in te schatten. Zou deze app wat voor mij kunnen zijn om in te zetten? Wie zouden het kunnen gebruiken? Wat kost het? Wat is de toegevoegde waarde?
  3. Het derde niveau van oordelen is de besluitvorming na het onderzoeken van het idee. Ik kies ervoor of doe er niks mee. ‘Nu ik het goed heb bekeken, denk ik dat we er nog te weinig teams mee kunnen ondersteunen. Of  ‘Het lijkt me een prima toevoeging in een traject voor management teams, ik vraag aan het bureau om er een ontwerp voor te maken.’

Vaak komen nieuwe ideeën niet in de derde fase terecht. Al eerder afgeschoten… Om verstandig met nieuwe ideeën van anderen en mezelf om te gaan heb ik een nieuwe vaardigheid moeten ontwikkelen “uitstel van oordeel”. Dat betekent dat het niet nodig is dat ik het idee volledig snap. De kunst is dat ik open blijf staan om het idee te aanvaarden met uitstel van oordeel. Ook al past het idee niet direct in een vakje. Daarmee ontstaat er ruimte en kan het ideepotentieel zich ontwikkelen. Dat kost niet veel tijd, het gaat om mijn houding.

Hoe werkt dit praktisch?

1. Wat wordt er bedoeld? Wat is het idee? (Openen)
2. Aanvaard deze nieuwe gedachte (Aanvaarden)
3. Verken de kansen die het idee geeft (Verkennen)
4. Beoordeel wat je ermee gaat doen (Oordelen)

Uitstel van oordeel is geen afstel van oordeel. In elk ontwikkelproces hoort een duidelijke fase van uitstel van oordeel aanwezig te zijn. Na het verkennen van het potentieel kunnen ideeën worden beoordeeld. Uitstel van oordeel heeft mij geholpen om zakelijk meer open te staan voor andere visies en out-of-the-box ideeën. Ik ben geduldiger en beter in staat om groepen de ruimte te geven die ze op dat moment nodig hebben. Ik ben daardoor minder aan het overtuigen en meer aan het onderzoeken. En de kans dat patronen in teams worden doorbroken en er vernieuwing plaatsvindt blijkt dan opeens een stuk groter!

Inspiratiebron: Creativiteit. Hoe? Zo!

Ervaren teamcoach Zillah van Venrooij geeft een training over ‘Innovatieve concepten ontwikkelen’ tijdens de CommunicatieBreak van Adformatie op 14 juni. Deze dag bestaat uit drie verschillende workshoprondes. Deelnemers kunnen hun eigen programma samenstellen. Benieuwd naar álle workshops? Neem hier een kijkje op de website!

http://www.communicatiebreak.nl/

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →