Premium

AdSense-netwerk doelwit van afpersers

Criminelen dreigen met fakeclicks om Googles antifraudesysteem te activeren, eisen bitcoins.

Tekst: Bas van der Weijden

Na ransomware, phising en afpersing lijkt er een nieuwe manier in omloop om via e-mail anderen geld afhandig te maken. Dit keer richten de criminelen zich op website-eigenaren die gebruikmaken van banneradvertenties van Googles AdSense meldt onderzoekjournalist Brian Krebs op zijn website krebsonsecurity.com

De fraudeurs vragen om bitcoins in ruil voor de belofte de advertenties op de websites niet te overspoelen met valse clicks door bots en junkverkeer waardoor Googles geautomatiseerde antifraudesysteem de website-eigenaars AdSense-account blokkeert wegens verdacht internetverkeer.

Junkverkeer

Krebs werd eerder deze maand getipt door een van zijn lezers dat deze vorm van afpersing de ronde doet. In een mail die met de voormalig journalist van de Washington Post werd gedeeld, vragen de afpersers om een bedrag van 5.000 dollar om de aanval niet uit te voeren. De lezer die de mail eerst afdeed als een loze bedreiging, veranderde al snel van mening na het bekijken van zijn statistieken in AdSense. Het bleek dat de hoeveelheid junkverkeer enorm was toegenomen.

Deze vorm van afpersing volgt op het bericht van afgelopen zomer waarin Google stelt dat het meer werk wil maken van de bestrijding van valse clicks en junkverkeer. Google wil hiermee voorkomen dat website-eigenaren op hun eigen advertenties klikken om zo de inkomsten te vergroten. 

Sabotage

Google reageert op vragen van Krebs met een statement dat dit lijkt te gaan om een klassiek geval van sabotage. Volgens Google heeft het een aantal waarborgen in zijn systeem zitten die proactief dit soort sabotage zou moeten herkennen. Daarnaast verwijst het AdSense-gebruikers naar een helppagina op zijn website waar meer informatie over sabotage te vinden is.

Advertentie
advertisement
premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie