Commisariaat voor de Media vreest voor onafhankelijkheid onderzoek naar DWDD

Niet alleen de uitvoering maar ook het geven van de opdracht voor het onderzoek zou in onafhankelijke handen moeten liggen.

Frederieke Leeflang (l) in Nieuwsuur. Op de achtergrond Frans Klein.

Het Commissariaat voor de Media maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid van het onderzoek dat de NPO heeft aangekondigd naar de werkcultuur bij het programma DWDD.

Volgens de mediawaakhond, die toezicht houdt op het naleven van de Mediawet, zou niet alleen de uitvoering maar ook het geven van de opdracht voor het onderzoek in onafhankelijke handen moeten liggen.

Het Commissariaat heeft bij de NPO en het ministerie aangegeven deze taak op zich te willen nemen, meldt een woordvoerder woensdag aan het ANP. 'De NPO en in ieder geval een van zijn leidinggevenden is - kort gezegd - te veel onderwerp van onderzoek om zelf opdrachtgever te kunnen zijn', aldus de mediawaakhond. 

Schijn van sturing voorkomen

NPO-directeur Frans Klein, die eerder als directeur van de Vara verantwoordelijk was voor DWDD, legde dinsdag voorlopig zijn functies neer. Volgens het Commissariaat moet elke schijn van sturing, ook bij het verstrekken van de opdracht voor het onderzoek, voorkomen worden. 'Het opdrachtgeverschap kan ook bij een andere partij liggen, zolang het maar niet de NPO of BNNVara is en de onafhankelijkheid maar gewaarborgd is.'

Het Commissariaat wijst erop dat eerder deze week ook Mariëtte Hamer, de regeringscoördinator grensoverschrijdend gedrag, en BNNVara -directeur Suzanne Kunzeler hierop hebben gewezen.

Het NPO-onderzoek richt zich op de vraag welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat er met die signalen is gebeurd. Klein was destijds als mediadirecteur van BNNVara nauw betrokken bij de opnames van DWDD en kreeg later een functie als directeur Video bij de NPO.

'Niet geweten'

Het onderzoek volgt op het artikel in de Volkskrant, dat tientallen oud-medewerkers van DWDD sprak. Zij spreken van extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen door onder anderen Matthijs van Nieuwkerk. Klein zei in de krant niet van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen geweten te hebben.

Hij erkende dat sommige uitspraken van Van Nieuwkerk te ver gingen, maar zei dat het ook de werkcultuur was. Van Nieuwkerk heeft inmiddels de samenwerking met BNNVara verbroken. De NTR heeft Van Nieuwkerk van alle programma's die hij maakte rond de Top 2000 gehaald. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie