Els Rozenbroek, de ‘allerbeste eindredacteur ooit’, wint Mercur d’Or/Lof-prijs voor Magazines

Award is een diepe buiging voor een 45-jarige loopbaan vol tekstjuweeltjes en toonzettende koppen.

Els Rozenbroek
Foto: Judith Jockel

Bladenmaker, columnist en redacteur Els Rozenbroek ontvangt de 21e Mercur d’Or/Lof-prijs voor Magazines, de prijs voor een langdurige en opvallende prestatie op de Nederlandse magazinemarkt. Volgens de jury is Rozenbroek ‘een uniek talent dat al 45 jaar de toon zet bij vele magazines in Nederland’.

Els Rozenbroek begon in 1977 als redacteur bij Libelle en werd in 1980 eindredacteur van het Belgische Flair en later van Story. In 1987 startte ze als hoofdredacteur van Kinderen, in 1994 van Top Santé en in 1998 van Vrouw Vandaag. Sinds 2002 is ze freelancer. Ze werkte in die hoedanigheid voor Saar Magazine en stond aan de wieg van Linda, samen met Rozemarijn de Witte, die in 2004 de Mercur d’Or/Lof-prijs won.

Advertentie
advertisement

'Pinkeltje huilt'

Volgens De Witte legde Rozenbroek de basis voor de gewaagde toon van Linda, vol humor, emotie en zelfspot met koppen als ‘Rot op met je appeltaart’, ‘Liegen moet’, Wijvengezeik moet verboden worden’ en ‘Schop die kinderen je bed uit’. Ze noemt haar collega loeischerp en ‘veruit de beste tekstredacteur’van Nederland: ‘Als je ‘Pinkeltje huilt’ zet bij een portrettengalerij over mannen met een micropenis, dan ben je briljant.’

Soortgelijke woorden zijn er te horen van Franska Stuy, voormalig hoofdredacteur van Libelle. Rozenbroek begon haar loopbaan bij het magazione en puibliceerde er later 17 jaar lang het wekelijks Dagboek van Juul. Stuy: ‘Elke kop, elke covertekst, elk intro of regeltje dat door haar handen ging veranderde in een juweeltje. Een hele diepe buiging voor de enige echte en allerbeste eindredacteur ooit.’

Openhartige gesprekken

Met Barbara van Erp en Femke Sterken zette Els Rozenbroek Saar Magazine op, in 2016 bekroond met de Mercur Lancering van het Jaar. In januari van dit jaar kwam er de Saarpodcast bij, waarin Rozenbroek, Van Erp en Sterken wekelijks openhartig met elkaar praten, onder andere over de ziekte van Els Rozenbroek. Ze lijdt aan uitgezaaide darmkanker en heeft niet lang meer te leven. De podcast staat inmiddels al op meer dan 100.000 luisteraars.

Over haar ziekte en leven sprak Rozenbroek anderhalve maand geleden uitgebreid in een interview met Cécile Koekkoek in het Volkskrant Magazine: Bladenmaker Els Rozenbroek: ‘Het leven was geen lolletje, maar wat heb ik gelachen’.
 

De Mercur d’Or/LOF-prijs voor Magazines is een award voor een persoon of een magazinemerk en wordt sinds 2000 uitgereikt en is een samenwerking van de Magazine Media Associatie (MMA) en het Lucas-Ooms Fonds (LOF). Eerdere winnaars zijn: 2019 – Jaap Biemans; 2018 – FLOW; 2017 – Luc van Os; 2016 – Blendle; 2015 – Jildou van der Bijl; 2014 – vtwonen; 2013 – Arendo Joustra; 2012 – Donald Duck; 2011 – Franska Stuy; 2010 – Vrij Nederland; 2009 – Jacques de Leeuw; 2008 – Cisca Dresselhuys; 2007 – Veronica Magazine; 2006 – Auke Visser; 2005 – Margriet; 2004 – Rozemarijn de Witte; 2003 – Rob van Vuure; 2002 – Libelle; 2001 – Rupert van Woerkom; 2000 – Elsevier.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie