Facebook trekt stekker uit M, maar gaat verder met M Suggestions

Einde verhaal voor persoonlijke chatbot assistent.

  • Media
  • 9 January 2018
  • Rob Beemster

Het besluit om te stoppen met M is gisteren bekend gemaakt op  CES2018, de grote Tech show in Las Vegas. Volgens een bericht op CNet wordt het werk aan M, dat voor het eerst werd aangekondigd in augustus 2015, stilgelegd met ingang van 19 januari. 

M zou het antwoord worden van Facebook op voice assistenten als Amazon Alexa, Google Home Assistant en Microsoft Cortana. Het verschil met de laatstgenoemde oplossingen is dat die van Facebook berust op een combinatie van AI en menselijke intelligentie. Als iemand een vraag stelde aan M, produceerde de AI software een antwoord. Deze werd vervolgens handmatig gecontroleerd op juistheid en relevantie. Daarna ging het naar de gebruiker. Facebook had hiervoor 24 uur per dag mensen beschikbaar.

Hoewel het werk aan de virtuele assistent wordt stilgelegd, houdt Facebook zijn ‘M Suggestions’, een functie die is ontstaan uit de ervaringen met project M. Dit is een  functie in de Messenger  app die antwoorden en reacties suggereert,  gebaseerd op conversaties.
‘We begonnen dit project om te leren waar mensen behoefte aan hebben en wat ze verwachten van een assistent. We hebben hier veel  van geleerd en nemen de bruikbare inzichten mee om andere AI projecten bji Facebook te versterken,’ zei een woordvoerder. 

Terwijl Facebook het werk aan M stopzet, werkt de concurrentie onverdroten door. Amazon is marktleider in de VS met een aandeel van 70% in de markt van slimme speakers. Op CES2018 presenteerde Google echter vier nieuwe smart speakers met displays, gemaakt door respectievelijk Sony, JBL (Samsung), LG and Lenovo. Microsoft heeft de slimme speaker Invoke die werkt met AI software Cortana.

 

Advertentie