Google in Nederland groter dan de Ster?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Afgelopen week werd bekend dat de
vorig jaar in Nederland 196 miljoen Euro binnenkreeg aan reclame-inkomsten. Het exploitatieresultaat is met 10 miljoen Euro gegroeid.
Opeens dacht ik aan de gesprekken die ik afgelopen weken had met diverse zoekmachine-experts. Google maakt in Nederland geen cijfers bekend voor wat betreft haar reclame-inkomsten maar de experts die ik sprak schatten allemaal in dat de Nederlandse omzet van Google inmiddels de 200 miljoen Euro per jaar is gepasseerd.

Kortom als de inschattingen kloppen, en daar is alle aanleiding voor, dan kunnen we spreken van een historisch ogenblik, waarbij een enorm belangrijk symbool van de Nederlandse Radio en Televisiecommercials, de Ster, is ingehaald qua reclame-inkomsten door een internetbedrijf.

De omzet van meer dan 200 miljoen Euro per jaar is door een aantal experts ingeschat naar aanleiding van de ontwikkelingen (en verhoudingen) in landen als Groot-Brittannië en de VS. In werkelijkheid zal Google Nederland nog meer inkomsten genereren, omdat sommige Nederlandse bedrijven hun buitenlandse campagnes ook via het Nederlandse kantoor laten lopen.

Ik zie het als een enorme symbolische stap, dat een bedrijf in Nederland met tekstadvertenties op internet meer omzet dan een Ster met de inkomsten uit de TV- en Radiocommercials op Nederland 1, 2 en 3 en de publieke radiozenders.

Hoe lang duurt het nog voordat Google in Nederland marktleider RTL heeft ingehaald qua reclameomzet? Mag ik een zeer voorzichtige inschatting doen? Binnen 5 jaar gaat dat gebeuren, maar eerder zou mij niet verbazen.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie