Viral van de Week: Knippen in het theater - hoe was jouw beurt?

Social media-bureau Dorst & Lesser kiest de viral van de week. Impactvolle, scroll-stopping content, die de doelgroep in het hart raakt.

Podiumvrees voor de kapper? Afgelopen woensdag was het voor één keer geoorloofd. Uit protest tegen de huidige coronamaatregelen bouwden theaters en musea hun locaties om tot kapsalon. Een account op social media riep de cultuursector op tot deze actie. De vernieuwde maatregelen zorgden ervoor dat onder andere kappers weer open mogen, terwijl de cultuursector nog steeds gesloten moet blijven.

De oproep van initiatiefnemers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries verspreidde zich op social binnen no time. Afgelopen zondag hadden al 35 theaters de scharen op scherp staan. Het Instagramaccount @kapsalontheater groeide binnen een paar dagen naar bijna 20.000 volgers en Twitter stond vol met steunbetuigingen voor de actie. Mensen die toe waren aan een knipbeurt moesten snel zijn, want de kaartjes vlogen net zo snel weg als haar onder een tondeuse. Maar als je een plekje wist te bemachtigen, was je van één ding zeker: het wordt het meer dan waard.

Op Twitter verschenen de hele dag door sfeerbeelden vanuit het alle hoeken van land. Zo strikte De Kleine Komedie niemand minder dan Bert Visscher en Jochem Meijer als beveiliging.

Advertentie
advertisement

In het Concertgebouw in Amsterdam werd het haar op de maat van Charles Ives’ Symfonie no.2 vakkundig geknipt.

En op het podium bij ‘Kapsalon’ De Liefde in Haarlem was het lachen-gieren-brullen met onder ander Brigitte Kaandorp en Hadewych Minis, waarbij laatstgenoemde meteen liet weten dat ze bij bezoek van handhaving haar megafoon erbij zou pakken.

Een mes snijdt aan twee kanten, maar een schaar knipt natuurlijk ook aan twee kanten. Dat de theateractie niet bij iedereen in goede smaak viel, bleek uit verschillende berichten van burgemeesters in het land. Zo liet theater Thiemeloods uit Nijmegen weten dat zij direct een dwangsom van burgemeester Bruls zouden krijgen, als zij mee zouden doen aan de ludieke actie. Hierop hebben zij hun deelname helaas moeten cancelen. In Leiden werd ‘Kapsalon’ Gebr. de Nobel al na 40 minuten gesloten en ook Burgemeester Halsema van Amsterdam gaf aan dat zij de actie niet toestaat

Ondanks de tegenspraak was de actie zeer geslaagd. Initiatiefnemer Ebbinge liet op Twitter weten: ‘Heel blij dat onze burgemeester #Kapsalontheater ongemoeid heeft gelaten ondanks de mededeling van handhaving.’ Voor zijn co-bedenker Sanne Wallis de Vries viel het doek helaas al voor de actie begon. Vanwege een coronageval in haar familie moest zij haar optreden in Emmen afzeggen.

Dorst & Lesser, gespecialiseerd in de creatie van social media strategieën en content, kiest wekelijks de viral van de week.

Advertentie