Kwart miljoen Nederlanders betaalt voor streamingdienst NPO

De publieke omroep streeft naar 300 á 400 duizend betalende kijkers in 2019.

Zelf bepalen wat je kijkt
NPO Start Plus

Nu steeds meer streamingdiensten in Nederland vaste voet aan de grond proberen te krijgen, maakt NPO voor het eerst bekend hoeveel Nederlandse kijkers betalen voor de streamingdienst van de NPO. Dat zijn er 250 duizend. Daarmee lijkt de omroep op schema te liggen voor de doelstelling die het 2015 opschreef: 300 á 400 duizend betalende kijkers in 2020.

Het gaat om de betaalde versie van NPO Start: NPO Start Plus, dat volgend jaar overigens de vereenvoudigde naam NPO Plus zal gaan dragen. De nieuwe naam moet het verschil tussen NPO Start en NPO Plus duidelijk maken. NPO Start-manager Mezen Dannawi benadrukt in een interview met Nu.nl dat de publieke omroep geen winst wil maken met NPO Start Plus. De publieke omroep vraagt een vergoeding aan kijkers om zo de kosten van programmarechten te kunnen dekken. 'We zagen dat mensen meerdere afleveringen wilden kijken, maar kwamen erachter dat daar extra rechten voor betaald moesten worden. We konden die kosten niet zelf dekken en besloten daarom een kleine vergoeding te vragen. Zo vallen we de kijker die dat niet wil ook niet lastig.' De dienst kost 2,95 euro per maand en heeft een groter aanbod dan de gratis versie.

NPO Start krijgt binnenkort ook een aparte afdeling voor kinderen. Dannawi: 'Een omgeving waar kinderen gratis en veilig kunnen kijken naar Nederlandse kinderprogramma’s van Zapp en Zappelin.'

 

Advertentie
advertisement
Advertentie