Premium

Lijden we met z’n allen niet te veel aan het Flandrien-syndroom?

De column van Tom de Bruyne.

In de collectieve verbeelding van de Belgische wielerliefhebbers hebben de Flandriens een mythische plek. De Flandriens is een geuzennaam voor de heroïsche renners die op oude ijzeren fietsen de tegenstand de vernieling in reden op pure wilskracht en uithoudingsvermogen en op een rantsoen van biefstuk, bier en koffiekoeken.

Innovatieve revolutie

Er zijn vandaag geen Flandriens meer. Er heeft de afgelopen 20 jaar een ongelooflijk technologische en wetenschappelijke revolutie in het moderne wielrennen plaatsgevonden. Renners trainen op hartslagmeters, in luchtdruktenten, met medische begeleiding en op basis van innovatieve trainingstechnieken.

Geen team en geen renner kan het zich veroorloven om niet mee te gaan in deze innovatieve revolutie. Ze worden er gewoon af gereden. In ons vakgebied is de wetenschappelijke en technologische revolutie ook volop bezig. Er is een explosie aan wetenschappelijk werk rond consumentenpsychologie (Daniel Kahneman), merken (Byron Sharp), beïnvloeding (BJ Fogg).

Het nieuwe creatieve team

Er is een explosie aan slimme persuasieve technologieën en een explosie aan fijnere meetinstrumenten. Maar hoeveel bureaus en hoeveel merken werken echt evidence-based? In hoeveel bedrijven werken de data-analisten, psychologen, creatieven en de technologen als het nieuwe creatieve team met elkaar samen om op basis van de wetenschappelijke methode tot bewezen beter werk te komen?

Nostalgie

Lijden we met z’n allen niet nog te veel aan het Flandrien-syndroom? Onze nostalgie naar een wereld waarin getalenteerde mannen en vrouwen met hun geniale vondsten het verschil maken, sijpelt nog steeds door in onze onnozele obsessie met awards. En in de intense afkeer voor de kille data logica van programmatic buying of de irritante eenvoud van de merkinzichten van Byron Sharp.

Tom Dumoulin

We zullen wetenschap en technologie moeten leren omarmen. En als het een troost mag zijn: ook vandaag levert het hyper gemoderniseerde wielrennen heroïsche overwinningen, markante wielerpersoonlijkheden, tragiek en emotie op. En Tom Dumoulin. Een echte Flandrien.

Advertentie
advertisement
premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie