Premium

Livestreaming bijna net zo populair als tv-kijken tijdens WK 2018

In onder meer China en de VS gaan meer mensen het WK bekijken via een livestream dan op tv. In Nederland blijft streaming ook groeien.

FIFA

Bijna net zoveel mensen zullen de wedstrijden van het WK 2018 kijken via livestreams als via televisie. In onder meer de VS en China is de verwachting zelfs dat de online uitzendingen van de WK-wedstrijden het winnen van de traditionele televisie. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek (pdf) naar livestreaming van het Interactive Advertising Bureau (IAB).

Van alle ondervraagden zegt 71 procent het WK 2018 te gaan bekijken via televisie en 65 procent gaat wedstrijden streamen. Daarbij is de smartphone het populairste apparaat om de streams op te kijken, gevolgd door de Smart TV. In Europa is de laptop/pc nog relatief populair voor het bekijken van livestreams en wint het van de Smart TV. 

In Europese landen doet ook de traditionele tv het nog steeds beter dan de livestream. Onder meer in Duitsland, Italië, Zweden en Hongarije zijn de inwoners nog steeds pro-tv als het om het WK gaat. Nederlandse cijfers zijn er niet, omdat ons land niet is meegenomen in het onderzoek. Het is echter te verwachten dat de tv hier ook nog steeds dominant is, maar het aantal kijkers naar livestreams van sportevenementen blijft wel groeien.

NOS

'Sportevent na sportevent, zien we het streamen toenemen', zegt Lara Ankersmit, hoofd Digitale Media bij de NOS. 'Dat komt omdat mensen steeds meer gebruik maken van hun smartphone, smart TV of bijvoorbeeld Chromecast. Door YouTube en Netflix zijn mensen meer gewend om content te streamen.'

Ankersmit verwacht dan ook opnieuw een heleboel kijkers voor de livestreams van de NOS de komende weken. 'Voetbal is groter dan Nederland. Tijdens het afgelopen EK zagen we ook dat er, ondanks de afwezigheid van Nederland, heel veel mensen keken. Bij het WK zal dat alleen maar meer zijn, omdat alle wereldspelers meedoen.'

NOS app WK 2018
NOS

Tv én stream tegelijk

De wedstrijden worden voor het Nederlandse publiek op redelijk gunstige tijden uitgezonden, omdat er veel wedstrijden 's avonds plaatsvinden. Toch is dat geen garantie dat mensen dan massaal thuis op de bank kijken. 'Als sportevenementen overdag plaatsvinden kijken veel mensen via streams op hun werk, maar toch zien we dat ook 's avonds boven verwachting veel mensen inschakelen via de stream.'

'Dat komt deels ook doordat mensen twee wedstrijden tegelijk kijken', legt Ankersmit uit. 'De ene wedstrijd kijken ze op tv en de andere op hun smartphone of laptop via de stream. Daarnaast zit in onze app een onderdeel NOS 360º waarbij je tijdens de wedstrijd  op tv korte fragmenten vanuit iedere hoek kunt terugkijken.'

Hoeveel Nederlanders er af gaan stemmen op de streams weet de NOS nog niet. 'Met de Olympische Spelen zagen we op een gegeven moment een half miljoen streams tegelijkertijd. Dat zijn de aantallen waar we nu ook op ingericht zijn', aldus Ankersmit.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie