Overslaan en naar de inhoud gaan

Als je kernwaarden gebruikt als PR-middel, heb je pas echt een probleem

Clichématige kernwaarden zijn een gemiste kans, maar het is nog veel erger als ze onverantwoord gedrag verhullen, vindt Onno Maathuis
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het Britse bureau Maitland onderzocht welke kernwaarden grote organisaties gebruikten. Het leidde tot een Meer dan de helft van de financials kiest voor integriteit.  Positioneringsstrateeg Onno Maathuis heeft zijn bedenkingen.

related partner content for mobile comes here

Weinig inspiratie

Het Maitland Value onderzoek is boeiend.  De observatie dat de meest voorkomende organisatiewaarden een hoog-cliché karakter hebben is natuurlijk waar: integriteit, eerlijkheid, innovatie, veiligheid en transparantie zijn algemeen wenselijke eigenschappen van bedrijven. Ze brengen interne weinig inspiratie en geven buitenstaanders weinig inzicht in de bedrijfscultuur.

Gemiste kans

Vanuit communicatie-perspectief kunnen we dat beschouwen als een gemiste kans. Het onderzoek geeft daarom ook een lijstje van waarden die maar één keer voorkomen bij de 100 grootste UK bedrijven, waaronder: creatief, grensverleggend, volhardend, open-minded, slim, responsief, stoer, fatsoenlijk, snel, nederig en recht-door-zee. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat deze waarden op slechts weinig bedrijven van toepassing zijn. Of dat communicatieadviseurs hetzelfde advies uitbrengen aan alle bedrijven waarvoor ze werken.

Intern kompas

Vanuit organisatie-perspectief hoeven organisatiewaarden niet per se specifiek, onderscheidend en inspirerend te zijn. Organisatiewaarden zijn namelijk ook een intern kompas voor het handelen van medewerkers. Ze moeten medewerkers helpen om lastige beslissingen te nemen en die ook te verantwoorden: bijvoorbeeld tussen een goedkoper en een veiliger-maar-duurder alternatief.

PR-antwoord

En zo bezien is een andere observatie uit het onderzoek pas echt opvallend: “it is perhaps no coincidence that many of these characteristics are precisely those which corporations are routinely accused of lacking”. Dus lijkt de waarde ‘transparantie’ niet zozeer een intern motief, maar vooral een PR-antwoord op een extern verwijt van volstrekt gebrek aan transparantie?

Eerlijkheid

En misschien zet de bedrijfscultuur mensen aan tot het nemen van onverantwoorde beslissingen, maar proberen we dat te neutraliseren met de organisatiewaarden ‘eerlijkheid en integriteit’? De conclusie van clichématigheid lijkt me eigenlijk nog de minst verontrustende.

Onno Maathuis is mede-oprichter van De Postioneerders en is gespecialiseerd in positioneringsvraagstukken

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in