
Wat moet een marketeer lezen om bij te blijven, welke literatuur biedt toegevoegde waarde, welk boek absoluut niet? Opleidingsinstituut SRM doet een schifting en geeft iedere maand een leesadvies in Tijdschrift voor Marketing en nu ook op MolBlog.
De subtitel ‘How to Win in a World Where Consumers Are Creators?’ maakt direct nieuwsgierig. Het zou wel bijzonder prettig zijn als een boek een helder antwoord op deze vraag geeft. Voeg daarbij de lof over het boek van online goeroes als Arianna Huffington, Seth Godin en Jeff Jarvis en je hebt direct het gevoel dat dit een beroemd boek zou kunnen worden. Past dit boek in het rijtje ‘Purple Cow’, ‘The Tipping Point’ en ‘The Long Tail’?
Vacatures
Creatieve Marketing Communicatie medewerker
Stichting Federatie Financieel PlannersMarketing Manager
FloramediaCorporate woordvoerder
TU DelftSteven Rosenbaum heeft een krachtige boodschap: Dit online tijdperk leidt tot een overweldigende hoeveelheid informatie. De mens heeft dringend hulp nodig om wijs te worden (of te blijven) in deze tsunami aan gegevens. Rosenbaum brengt het probleem met aanstekelijk enthousiasme en een overweldigend aantal fraaie voorbeelden en anekdotes. Dat alles wordt aangevuld met fraaie oneliners als: ‘In an era of data abundance, the thing that is scarce is taste’ of ‘Unchecked, the data will make our collective heads explode’.
De oplossing voor dit probleem moet komen van ‘Content Curators’. De taak van Content Curators is niet om nog meer content te produceren, maar juist om relevante informatie te selecteren uit de overweldigende informatie die deze online wereld ons biedt. Vandaar het woord curator, want ook de curator van een museum heeft tot taak om uit het beschikbare materiaal een selectie te maken, zodat een voor het publiek interessante en overzichtelijke tentoonstelling ontstaat. Met aansprekende voorbeelden als de Huffington Post maakt Rosenbaum duidelijk hoe belangrijk de rol van content curators kan zijn. Leuk zijn ook de voorbeelden uit het offline tijdperk: zo was Time ooit het zeer succesvolle nieuwsmagazine dat alle belangrijke gebeurtenissen in de wereld wist samen te vatten in een zeer overzichtelijk weekblad.
Helaas vallen er ook een heleboel minder positieve opmerkingen over het boek te maken. Om te beginnen: jammer is dat de voorbeelden van deze online expert zich nagegenoeg geheel tot de Verenigde Staten beperkt. We zijn deze eenzijdige kijk van Amerikaanse auteurs wel gewend, maar juist van een expert uit de online wereld (een wereld zonder landsgrenzen) verwacht je een bredere visie. Ernstiger is mijn tweede punt van kritiek: als je als auteur stelt dat er te veel geschreven wordt, zorg er dan in ieder geval voor dat je eigen geschriften lekker compact zijn. 'Curation Nation' bevat 300 pagina’s, maar Rosenbaum had zijn boodschap makkelijk tot 100 pagina’s kunnen reduceren. Het zou prettig zijn geweest als uitgever McGraw-Hill hiervoor een redacteur als ‘content curator’ had ingezet. Maar ja, dan krijg je volgens traditionele uitgevers een te dun boek.
Onthutsend zwak is de beantwoording van de door de auteur zelve in de subtitel gestelde vraag ‘How to win in a world where consumers are creators?’ De auteur beantwoordt deze vraag nauwelijks. En als er antwoord komt, blijkt het antwoord uiterst voor de handliggend en/of onpraktisch. De in het boek beschreven problematiek is op zich uiterst interessant, maar als ‘Content Curator’ van het Tijdschrift voor Marketing moet ik u afraden dit boek aan te schaffen. U hoofd dreigt volgens Steven Rosenbaum toch al te exploderen.
Praktisch: *
Leesbaar: ****
Actueel: ****
Vernieuwend: *
Ons oordeel: ** Laten liggen.
Recensent: Max Kohnstamm
Curation Nation
Steven Rosenbaum
McGraw-Hill
ISBN 9780071760393
Meer weten? Lees het boek.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee