Overslaan en naar de inhoud gaan

High-tech marketingspeelgoed

Het behoeft geen betoog dat het als adverteerder steeds lastiger wordt om op te vallen. Geen wonder dus, dat er steeds gezocht wordt naar…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Al hebben onderstaande initiatieven niet direct een commerciële oorsprong, ze zouden zeer goed voor commerciële doeleinden kunnen worden gebruikt.

Vandaag las ik een bericht over een project van Tokyo Institute of Technology, een onderzoeksproject dat moet leiden tot een geurenrecorder. Het apparaat neemt een geur in zich op, analyseert het en kan het dan later middels niet schadelijke, kunstmatige stoffen opnieuw produceren. De hele online, maar ook offline winkelbelevenis kan zo worden beïnvloed. En dat is nog maar het begin. Het zijn niet meer een paar standaardgeuren die de winkel of de huiskamer kunnen worden ingeblazen, maar werkelijk alle denkbare geurvarianten. Dat ik je hiermee echt een kijkje in de toekomst geef blijkt wel uit het feit dat pas op 29 juli zal worden geschreven, zie verschijningsdatum. Ik zou zelf op zondagochtend graag gewekt worden door een radio die, naast de commercial van Danerole, ook de lucht van verse croissantjes mijn kamer in blaast.

Eerder al kwamen er ook andere spectaculaire vondsten in het nieuws. Zo is het nu mogelijk om commercials in te laten spreken door Mona Lisa. Of door haar schilder Leonardo da Vinci. Of eigenlijk iedere persoon waar een foto of portret van beschikbaar is.

Een (opnieuw Japanse) vinding maakt het namelijk mogelijk om op basis van fysieke kenmerken van de persoon te hoe de stem zou moeten klinken. Zo kunnen dus overleden personen weer 'tot leven worden gewekt'. Stel je eens voor dat 'Elvis Presley' weer een nieuw album zou kunnen opnemen? Misschien een vreemd idee, maar het behoort tot de mogelijkheden.

Er zijn computers ontwikkeld die, eveneens aan de hand van de fysieke kenmerken in het gezicht, van afstand kunnen zien hoe je je voelt. Zij lezen in de expressie van het gezicht de gemoedstoestand van de persoon af.

dus, die kunnen bepalen of het al dan niet een goed idee is om een bepaalde (commerciële) boodschap op dat moment te brengen. Of die juist aan de hand van je expressie bepalen waaraan je op dat moment waarschijnlijk de meeste behoefte hebt. Zo kun je dus bij een pinautomaat door een camera worden bekeken, die vervolgens concludeert dat je hoognodig aan vakantie toe bent. En vervolgens zie je de meest fabelachtige stranden (afhankelijk van het saldo op je lopende rekening ;-) voorbijkomen met een verwijzing naar een reisorganisatie of ?bureau.

Onlangs maakte IBM een project te zijn gestart om De Verboden Stad in Beijing compleet digitaal vast te leggen. Het 800 gebouwen tellende complex wordt via internet opengesteld als compleet digitale wereld. De bezoeker kan er rondlopen, rondleidingen volgen, met anderen praten en ? in de tijd reizen.

Met één druk op de knop spring je een eeuw terug in de tijd. Een geweldige manier om gebouwen en gebieden open te stellen, waar je normaal gesproken niet mag of kunt komen. Het lijkt een kwestie van tijd tot de hele wereld in een digitale 3d wereld is vastgelegd en je vanaf je zolderkamer een wereldreis kunt maken. Hoeveel 'toeristen' zal de Keukenhof dan trekken?

De mogelijkheden zijn op deze manier natuurlijk eindeloos. De innovaties hierboven zijn nog maar een willekeurige greep uit het nieuws, er zijn ongetwijfeld nog veel meer innovaties.

Je beste marketingfantasieën kun je hieronder kwijt, maar misschien dat ze over 10 jaar alweer ouderwets zijn.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in