Omroepen willen snel oordeel CvdM over racisme ON, maar kunnen dat wel vergeten

Onderzoek volgens Commissariaat voor de Media niet eerder dan tweede kwartaal 2023 klaar

Beeld racismeuitzending ON

Alle omroepen van de NPO willen dat het Commissariaat voor de Media op 'zeer korte termijn' een oordeel velt of Ongehoord Nederland de mediawet heeft overtreden. .

Ongehoord Nederland ligt onder vuur na een veelbesproken racisme-item in de uitzending van Ongehoord Nieuws van vorige week donderdag. De NPO stelde dat met dit item 'de grens van redactionele vrijheid is bereikt' en heeft de mediawaakhond om een oordeel gevraagd.

Het Commissariaat verwacht echter niet eerder in het tweede kwartaal van 2023 klaar te zijn met het onderzoek. Het gaat om een al eerder aangekondigd onderzoek naar de betrouwbaarheid van journalistieke producties. Totdat dit is afgerond, doet het Commissariaat verder geen mededelingen over de bevindingen.

Omgehoord Nederland zelf meldt in een verklaring  van Arnold Karskens dat het 'met verbazing' kennis heeft genomen van de klachten.

Advertentie
advertisement

'Grens bereikt'

Het racisme-item in Ongehoord Nieuws, waarover maatschappelijke discussie is ontstaan, bestond uit een collectie video’s waarin zwarte mensen witte mensen aanvielen. Er werd geen enkele context gegeven, behalve dat het om incidenten zou gaan met een racistisch motief. Volgens onderzoek van journalistiek platform Pointer is er bij geen enkel getoond incident bewijs voor een racistisch motief te vinden.

De NPO stelde vorige week na de uitzending met het item dat ‘de grens van redactionele vrijheid is bereikt’ en vroeg de mediawaakhond zich over het item uit te spreken. Dit zou volgens NPO zijn ‘in het licht van artikel 2.88 lid 5 van de Mediawet: een publieke media-instelling neemt passende maatregelen om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep’.

CvdM: 'Beoordelen processen, geen inhoud' 

Het beoordelen van die passende maatregelen is een taak van het Commissariaat, laat een woordvoerder van de mediawaakhond weten. ‘Maar de beoordeling of er al dan niet sprake is van haat zaaien is onderdeel van het strafrecht en daarmee geen taak voor het Commissariaat. Daarin is een rol voor het Openbaar Ministerie weggelegd.’

De toezichthouder legt aanvullend uit dat ‘wij de inhoud van programma's niet beoordelen. Wel beoordelen wij de processen en maatregelen die worden genomen door omroepen.’

(ANP)

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie