Producent Redbad eist twee ton van YouTube

Klaas de Jong: 'YouTube heeft van het illegaal verspreiden van content een verdienmodel gemaakt.'

Redbad
Splendid Film

Productiehuis Farmhouse TV & Film heeft YouTube gesommeerd twee ton te betalen voor het illegaal verspreiden van de Nederlandse film Redbad. Een illegale kopie van de film, die afgelopen zomer in de bioscopen draaide, werd de afgelopen weken op YouTube een half miljoen keer bekeken.

YouTube had reclameblokken aan de film gelinkt. 'Op deze manier heeft YouTube van het illegaal verspreiden van content een verdienmodel gemaakt', stelt producent Klaas de Jong. 'We hebben het hier over een illegaal en strafbaar feit. En YouTube onttrekt zich aan elke verantwoordelijkheid.'

De website stelt alleen maar een host te zijn en er dus niets aan te kunnen doen als gebruikers illegale content verspreiden. 'Dit leidt tot een situatie waarin wij als producenten wekelijks de illegale links van onze films moeten checken op YouTube en moeten smeken deze te laten verwijderen waarna ze direct via een ander kanaal weer de lucht in gaan', aldus De Jong.

YouTube heeft in een reactie gezegd nooit in te gaan op individuele gevallen.

De fim van Klaas de Jong werd in juli overigens nog de grootste cinema-flop ooit in Nederland genoemd. De productie kostte 8 miljoen euro, terwijl de bezoekersteller toen nog maar op 40 duizend stond. De makers rekenden op het tienvoudige daarvan.

Bron: ANP

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie