Rijksoverheid zet Twitter in als corrigerend medium

De Rijksoverheid maakt steeds meer gebruik van Twitter om foutieve berichtgeving in de media te corrigeren. De ministeries verwachten dat Twitter in de toekomst vaker zal worden ingezet om foutieve informatie recht te zetten of te nuanceren. Ook willen ze via social media actiever deelnemen aan maatschappelijjke discussies.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat meldt het Nederlands Dagblad. Een van de aanleidingen voor de stap om Twitter in te zetten als corrigerend medium is de uit de hand gelopen campagne voor een vaccin tegen baarmoederhalskanker, een jaar geleden. Door foutieve informatie die op het web circuleerde en discussies daarover in de media, haalden minder meisjes dan verwacht een prik. Hier werd Twitter nog niet ingezet. Dat was wel het geval toen RTL Nieuws volgens de overheid onjuiste berichten had verspreid ov er C2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten. In september reageerde het ministerie van Binnenlandse Zaken via Twitter met de mededeling dat er niets klopte van de bewering dat de overheid op zoek zou zijn naar een nieuw vervangend systeem.

Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) onderzocht in mei dit jaar de mogelijkheden voor de overheid om van Twitter gebruik te maken tijdens crises als vliegtuigongelukken, grote branden en pandemieën. Het COT adviseert de overheid Twitter vaker in te zetten bij rampen, omdat zij daarmee de burger beter kan bereiken. Met Twitter heeft de overheid een middel om invloed uit te oefenen op de berichtgeving. Geruchten kunnen dan vroegtijdig worden ontkracht.
Zo maakte de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid bij de uitbraak van de Mexicaanse griep en bij de verspreiding van Q-koorts op deze manier gebruik van het medium door berichten te posten met de stand van zaken over de ziekten. Het COT waarschuwt wel dat Twitter nooit als medium op zichzelf moet worden gebruikt, maar puur als aanvulling op de communicatie voor de burger moet worden gezien.

Hoewel de rijksoverheid al algemene uitgangspunten kent voor online communicatie, beraden verschillende ministeries, waaronder die van Verkeer en Waterstaat en Binnenlandse Zaken, zich op verdere richtlijnen voor het gebruik van Twitter. Ze buigen zich tevens over de vraag wanneer wel en niet te reageren op berichtgeving. (Nederlands Dagblad)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie