RTV Noord wil af van ‘bagger’, laat mensen tekenen voor gedragsregels Facebook

Omroep is klaar met gescheld en bedreigingen op sociale media. Wil 'een veilige plek' voor discussie en debat bieden.

RTV Noord komt met een opmerkelijke maatregel om een einde te maken aan het schelden en bedreigen bij discussies op Facebook, vooral bij onderwerpen als boeren, migranten, klimaatmaatregelen of Zwarte Piet.

Het komt met aparte, nieuwe Facebook-groep waarin het zijn onze verhalen gaat posten. Het laat alleen mensen toe die een aantal gedragsregels onderschrijven. Wie toch de grens overschrijdt wordt uit de groep verwijderd. De algemene Facebook-pagina blijft ook bestaan, RTV Noord gaat daar streng modereren.

Veilige plek

‘Onze analyse is dat dreigen en schelden leidt tot een onveilige situatie, waardoor mensen 'in het midden' zich steeds vaker afzijdig houden’, schrijft RTV Noord.  ‘Als je weet dat je bagger over je heen krijgt, dan laat je het wel uit je hoofd je in een discussie te mengen. Dat trekken we ons aan. Onze pagina's op Facebook moet een veilige plek zijn.’

De omroep geeft nog niet aan om welke reacties het gaat? Dat gaan ze komende maandag 13 januari onder de aandacht brengen. ‘Onder de noemer Tou Eem lezen we op de Grote Markt reacties voor die het afgelopen jaar op onze Facebookpagina verschenen en die in onze ogen ver over de schreef gingen. Met het idee: gebruik je dit soort teksten ook op straat?’

In gesprek

Het gaat die maandag in gesprek met lezers en inwoners uit de noordelijke provincies over wat toelaatbaar is en niet. Uiteindelijk moet dat leiden tot de gedragsregels.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie