Sanoma mag Iddink onder voorwaarden overnemen

Autoriteit Consument & Markt deed vooronderzoek naar aanleiding van rechterlijke uitspraak.

Credits: Leendert van der Plas/Sanoma

Uitgever Sanoma mag educatieve dienstverlener Iddink overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft na een rechterlijke uitspraak meer onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze overname.

Uit het vervolgonderzoek kwam naar voren dat Sanoma Iddink onder voorwaarden in mag lijven. Deze voorwaarden moeten ervoor zorgen dat innovatie wordt gestimuleerd, maar ook een gelijk speelveld voor uitgevers blijft bestaan.

Advertentie
advertisement

Openstelling voor andere uitgevers

Iddink is behalve schoolboekendistributeur ook eigenaar van Magister, een digitaal platform dat veel middelbare scholen gebruiken. In Magister zit bijvoorbeeld digitaal lesmateriaal, lesroosters, resultaten van leerlingen en huiswerkopdrachten. Sanoma is eigenaar van uitgeverij Malmberg, een educatieve uitgever die papieren en digitale leermiddelen aanbiedt.

In 2019 keurde de ACM de overname van Iddink al onder voorwaarden goed. Sanoma moest het digitale platform op eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden openstellen voor andere uitgevers. Dit voorjaar vernietigde de rechter het besluit omdat de motivering van de ACM op één punt onvoldoende onderbouwd was. De ACM heeft daarom opnieuw onderzoek gedaan.

De vraag was of er na de overname een risico bestond dat Sanoma het digitale platform en leermiddelen van haar uitgeverij gebundeld zouden gaan verkopen met negatieve effecten voor de concurrentie tussen educatieve uitgevers als gevolg. Uit het onderzoek van de ACM komt naar voren dat het niet aannemelijk is dat Sanoma producten gebundeld op zo’n manier gaat aanbieden die de concurrentie schaadt. 

 

Hoger beroep

De ACM heeft daarnaast besloten om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste rechter in fusiezaken. De ACM is het namelijk niet eens met het oordeel van de rechtbank dat er sprake is van een motiveringsgebrek in het besluit.

Sanoma kondigde de overname van Iddink (Group) eind 2018 aan. In 2019 werd Sanoma Media Netherlands verkocht aan DPG Media.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie